Supercykelstier er på vej i Midtjylland: ”Danskerne skal have en reel mulighed for ikke at eje en bil”

Det skal være lettere at tage cyklen på tværs af kommunegrænserne i Region Midtjylland. 10 midtjyske kommuner er nemlig gået sammen om at skabe et netværk af supercykelstier. To ruter står allerede klar.

Det skal være let at cykle fra A til B, når man bor i Midtjylland.

10 midtjyske kommuner er nemlig gået sammen om at etablere et netværk af supercykelstier – og de første ruter er allerede klar.

”Formålet med projektet er at få en bedre sammenhængende cykelinfrastruktur mellem kommunerne,” lyder det fra Signe Møller Strandvig, som er sekretariatsleder i Supercykelstisamarbejdet i Region Midtjylland.

Det nye netværk af supercykelstier skal gøre det lettere at vælge cyklen til, og det er godt nyt for klimaet – for modsat bilerne udleder cykler ikke CO2 – og så er det langt sundere for os at hoppe på cyklen i stedet for ind i bilen.

Lettere at krydse grænserne

Det er normalt kommunerne, der står for at anlægge stierne til cyklisterne – og det betyder, at cykelstierne mellem de forskellige kommuner ikke altid hænger sammen.

”Det gør, at når man som cyklist skal krydse en kommunegrænse, er der ikke altid taget højde for, at man skal komme fra A til B. Så kan stien pludselig stoppe, og man kan blive efterladt på en vej med biler, der kører 80 km/t,” siger Signe Møller Strandvig.

Elcyklens indtog er en “game changer”: Godt for både klima, sundhed og miljø Læs også
Udgivet

Elcyklens indtog er en “game changer”: Godt for både klima, sundhed og miljø

Flere danskere har valgt elcyklen til. Hver femte solgte cykel er med el, og for næsten halvdelen af…

De nye supercykelstier i Midtjylland skal altså gøre det lettere at krydse kommunegrænserne. Samarbejdet består af Region Midtjylland og 10 kommuner: Aarhus, Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Silkeborg, Skanderborg og Syddjurs.

To ruter står allerede klar

Ordet ”supercykelsti” lyder som cykelstier med superkræfter – men navnet kan godt være misvisende, mener Signe Møller Strandvig.

”Mange får associationer til meget brede cykelstier, som er lyst meget op, men det, supercykelstier handler om – og som gør, at det giver mening at arbejde med det over alt i landet – er sammenhæng, mere end det handler om selve stierne,” siger hun.

Netværket af supercykelstier skal forbinde de forskellige midtjyske kommuner. Foto: Supercykelstisamarbejdet Region Midtjylland

To supercykelstier står allerede færdige i regionen. I sommer stod en rute fra Aarhus midtby til Skejby klar, og i september blev en rute fra Horsens til Hedensted færdig. Men det betyder ikke, at der er blevet anlagt helt nye stier.

”Det er ikke ny cykelinfrastruktur, men vi har set på, hvordan vi har optimeret det, for eksempel ved at lappe huller, og så har vi skiltet det,” fortæller hun og understreger, at netop skiltning er en vigtig del af supercykelstierne.

”Nogle gange fører en cykelsti væk fra vejen, og man ved ikke, hvor man bliver ført hen – der er ikke nogen skilte, som når man kører i en bil. Hvis man bare gerne vil fra A til B, så mangler der faktisk de her ruter, som er den mest effektive vej at transportere sig på cykel, og hvor man bliver guidet gennem med god skiltning og vejledning, og hvor man ved, at man ikke bliver kørt et sted hen, der er farligt for en som cyklist,” siger hun.

Det er sundt at hoppe på jernhesten

I dag er der hovedsageligt supercykelstier i og omkring København, men ifølge Signe Møller Strandvig er det oplagt, de også kommer i resten af landet.

”Der er rigtig mange mennesker, også i Midtjylland, der har under 10 kilometer til og fra arbejde,” siger hun og fortæller, at det gælder 45 procent af midtjyderne. På landsplan gælder det 47 procent.

Fremtidens motorveje: Supercykelstier er sunde for statskassen Læs også
Udgivet

Fremtidens motorveje: Supercykelstier er sunde for statskassen

Supercykelstier er cykelpendlernes motorveje og blandt den bedste type infrastruktur, samfundet kan…

Hvis man har en god cykel og en sammenhængende cykelsti, er det altså en strækning, mange ville kunne tage på cyklen – og så ville man også få motion. Både Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og vores egen Sundhedsstyrelse anbefaler, at voksne bevæger sig mindst 30 minutter om dagen.

”Det er omkring 60 procent af Region Midtjyllands borgere, der ikke opfylder WHO’s anbefaling om at røre sig 30 minutter om dagen. Hvis man bare cykler tre kilometer til arbejde eller et busstoppested, så har det kæmpestore påvirkninger på ens sundhed,” siger Signe Møller Strandvig.

Cykling er med til at sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, flere forskellige kræftformer, blodpropper og forhøjet blodtryk. Når man vælger at cykle en kilometer i stedet for at køre i bil, betyder det i kroner og ører, at samfundet sparer 7,11 kroner i sundhedsudgifter. For elcykler er tallet på 4,08 kroner.

Flere skal kunne lade vær med at købe en bil

Flere ture på cykel fremfor i bil er ikke kun godt for vores sundhed, men også for vores klima og miljø.

Køreture i personbiler står for cirka 10 procent af en gennemsnitlig danskers CO2-udledninger, og samtidig bidrager bilerne til luftforurening, der alene i København er årsag til hvert 10. dødsfald. Men modsat biler er cykler emissionsfrie, og udleder derfor hverken CO2 eller partikelforurening. Flere cykler kan også være med til at løse problemet med trængsel på vejene.

Pedaler der betaler: Så meget sparer samfundet per cyklet kilometer Læs også
Udgivet

Pedaler der betaler: Så meget sparer samfundet per cyklet kilometer

Cykling er godt. Cykling er sundt. Men det viser sig, at cykling også giver en større gevinst for…

”Det, jeg arbejder for, i et helikopterperspektiv, er at give danskerne en reel mulighed for ikke at eje en bil,” fortæller Signe Møller Strandvig.

”Supercykelstierne er lavet som et alternativ til den vejinfrastruktur, vi har nu til privatbilister. Det er ikke, fordi alle skal cykle altid, men mange kan cykle mere.”

Ruterne skal være færdige i 2045

Arbejdet med supercykelstierne i Region Midtjylland har været i gang siden 2021, og planen er, at de står færdige i 2045. Der er altså stadig en del vej igen, før de midtjyske borgere kan suse fra kommune til kommune på supercykelstierne. Desuden mangler der stadig finansiering af projektet.

Men Signe Møller Strandvig er alligevel optimistisk. Hun mener nemlig, at cykler i højere og højere grad bliver anerkendt som et seriøst transportmiddel.

I begyndelsen af oktober lancerede Europa-Kommissionen dens første cykeldeklaration. Her slår EU fast, at cykling er en bæredygtig, let tilgængelig, billig og sund måde at transportere sig rundt på – som samtidig giver værdi til den europæiske økonomi.

”Det er første gang, at cyklen bliver taget seriøst fra EU’s side – og det kan jo smitte af andre steder. Vi har brug for, der kommer flere midler til at etablere cykelinfrastruktur,” siger hun.

”Det peger på, at cyklen bliver taget mere seriøst.”