Elcyklens indtog er en “game changer”: Godt for både klima, sundhed og miljø

Flere danskere har valgt elcyklen til. Hver femte solgte cykel er med el, og for næsten halvdelen af de nye ejere har elcyklen erstattet bilen helt eller delvist.

I 2011 var der stort set ingen elcykler på de danske cykelstier – i dag er hver femte solgte cykel en elcykel. Samtidig har stort set alle solgte ladcykler en elmotor.

Det viser en ny rapport om danskernes brug af elcykler udgivet af Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme, som hører under Vejdirektoratet.

De elektriske cykler har fået ejerne til at cykle både længere og oftere end før, de havde en elcykel – og så har elcyklen erstattet bilen helt eller delvist for næsten halvdelen af alle elcykelejere. Det er godt nyt, fordi flere elcykler og færre bilture både er bedre for vores sundhed, i forhold til luftforurening i byerne og ikke mindst i forhold til klimaet.

520 millioner kroner til cyklisme er en god start Læs også
Udgivet

520 millioner kroner til cyklisme er en god start

Cyklisme er grøn, sundhedsfremmende og klimavenlig transport med et uopfyldt potentiale. Derfor burde…

Hvis man spørger Cyklistforbundets landsformand, Jens Peter Hansen, er der en grund til, flere vælger elcyklen til. Han kalder den en “fantastisk opfindelse.”

”Elcyklen ser vi i Cyklistforbundet som en decideret gamechanger. Elcyklen fjerner alle de negative ting, folk normalt forbinder med cykling, altså at det er hårdt, at det går for langsomt, og at man kommer til at svede,” siger han.

Godt for sundhed, klima og luft

En tur på elcyklen fremfor i bilen er en gevinst for klimaet. I dag står transportsektoren for cirka 30 procent af Danmarks drivhusgasudledninger. Selvom det udleder CO2 at producere selve batteriet til elcyklen, og man skal bruge strøm til at genoplade batteriet, er det langt mere klimavenligt at køre på en elcykel end i en benzin- eller dieselbil. Men der er også fordele ved at vælge en elcykel over en elbil. Det udleder nemlig flere drivhusgasser at bygge en elbil end en elcykel – og så kræver det flere ressourcer at bygge den infrastruktur, elbiler i lige så høj grad som alle andre biler kræver, end at bygge cykelstier. 

Fremtidens motorveje: Supercykelstier er sunde for statskassen Læs også
Udgivet

Fremtidens motorveje: Supercykelstier er sunde for statskassen

Supercykelstier er cykelpendlernes motorveje og blandt den bedste type infrastruktur, samfundet kan…

At vi er blevet bedre til at vælge elcyklen er også bedre for vores sundhed. Selvom det er lettere at træde i pedalerne på en elcykel end på en almindelig cykel, er der stadig en lang række sundhedseffekter af at køre på elcyklen. Blandt andet bidrager det at cykle til at sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabestes, flere forskellige kræftformer, blodpropper og forhøjet blodtryk.

Desuden er flere elcykler på vejene i især byerne godt for beboerne. Elcykler bidrager nemlig ikke til luftforurening, som biler gør. Luftforurening dræber hvert år tusindvis af mennesker i Europa, og bare i København er luftforurening ifølge Københavns Kommune skyld i, at cirka 460 københavnere hvert år dør for tidligt.

Flere elcykler i fremtiden

I udlandet er elcyklerne også steget i popularitet. I Holland sælges der flere elcykler end almindelige cykler, og ifølge Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme forventes det, at vi vil se samme udvikling i Danmark.

”Det er slet ikke utænkeligt, at elcyklen på et tidspunkt bliver normen på de danske cykelstier,” siger afdelingsleder i Vejdirektoratet Marianne Foldberg Steffensen i en pressemeddelelse, ”og jeg vil ikke blive overrasket, hvis den sidder på 50 procent af markedet om ti år, ligesom det allerede er tilfældet i Holland.”

Men spørger man Jens Peter Hansen fra Cyklistforbundet mangler der en række initiativer, hvis vi skal op på niveau med Holland.

”Der er tre ting, der gør, at folk vælger at cykle: Tryghed, sikkerhed og fremkommelighed,” siger han.

Pedaler der betaler: Så meget sparer samfundet per cyklet kilometer Læs også
Udgivet

Pedaler der betaler: Så meget sparer samfundet per cyklet kilometer

Cykling er godt. Cykling er sundt. Men det viser sig, at cykling også giver en større gevinst for…

Derfor peger han blandt andet på, at der skal investeres mere i Danmarks cykelinfrastruktur, men han nævner også, at der især på landevejene er brug for mere opmærksomhed fra bilisternes side, når det kommer til at dele vejene med cyklister – og elcyklister.

“Alt for ofte oplever cyklister, at bilister overhaler dem alt for tæt, så det bliver utrygt,” siger Jens Peter Hansen og peger på, det kan få folk til at vælge cykelturen fra.

”Det, vi her og nu kan gøre for at øge trygheden, er at vedtage en lovgivning – som man har i mange europæiske lande – om, at når en bilist overhaler en cyklist, skal det ske med halvanden til to meters afstand. Det ville gøre det tryggere at cykle på landevejene.”