Pedaler der betaler: Så meget sparer samfundet per cyklet kilometer

Cykling er godt. Cykling er sundt. Men det viser sig, at cykling også giver en større gevinst for samfundet end hidtil antaget.

En bakke, en overhaling og et lyskryds, der skal nås. Sådan får man pulsen op, når man cykler, og hvert tramp i pedalerne gælder. Det er ikke raketvidenskab, at cykling er sundt, men nu viser det sig, at det er mere sundt for både cyklisten og for samfundet, end man har regnet med.

Nye beregninger fra Transportministeriet viser, at samfundet får større økonomisk glæde af, at folk cykler. Faktisk sparer samfundet mindst 6,35 kroner, hver gang en borger cykler en kilometer. Og det viser sig også, at cykling er sundere for den enkelte, end man troede.

Og type den slags diabetes er en dyr omgang for staten. Årligt bruger staten 1,5 milliarder kroner på behandling af type 2 diabetes. Oven i hatten kommer 1,3 milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste

En forbedring af sundheden vil derfor ikke alene gavne den enkelte borger, men faktisk bliver samfundet som helhed også rigere.

Læs også: Danskerne omlægger langsomt deres kødvaner

Argument for flere cykelstier

Det er ikke kun almindelig cykling, som er godt. Der kommer flere og flere elcykler, så derfor har Transportministeriet også analyseret de positive effekter af dem. Selvom cyklen er elektrisk, giver det stadig gevinst. Sundhedsforskellen er dog mindre, når der er lidt medvind i pedalerne, men kan på den anden side også give borgerne lyst til at cykle længere afstande.

Argumentet om at støtte og øge danskernes cykelvaner kan derfor få medvind og måske lægge vejen til flere endnu flere cykler og cykelstier i fremtiden, forklarer transportminister Benny Engelbrecht (S).

”Sundhedsgevinsten for samfundet af flere tramp i pedalerne er mere end dobbelt så stor, som vi hidtil har regnet med. Det er en vigtig faktor at have med i de videre forhandlinger om fremtidens grønne mobilitet, og der er ikke tvivl om, at cyklerne vil være en del af forhandlingerne,” siger Benny Engelbrecht.

Læs også: Mange danskere ønsker mere vild natur