Mange danskere ønsker mere vild natur

Den danske natur har de seneste år fået mindre plads at vokse frit på. Det ønsker et flertal af danskerne at lave om på.

I Danmark er der stor opbakning til den urørte natur. Hele 83 procent mener, at naturen skal have større områder, hvor den kan vokse frit. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening. Samtidig mener 77 procent, at naturen gerne må være vildere end i dag. Det er en stigning på henholdsvis 10 og 24 procentpoint siden den seneste undersøgelse i 2017. Hos Danmarks Naturfredningsforeningen glæder de sig over danskernes ønske om mere urørt natur.

”Vi drømmer om et vildere Danmark. Og det er dejligt, at så mange deler drømmen,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Læs også: Blog: Naturen må man gerne være i nærkontakt med

Naturen skal være førsteprioritet

Den danske natur er presset som aldrig før, blandt andet fordi den vilde natur ikke har plads nok. Sidste år viste en rapport fra Aarhus Universitet, at 95 procent af de overvågede naturtyper er i så ringe tilstand, at de er i fare for at forsvinde. Hvis det sker, vil det gå store konsekvenser for arterne, som også vil blive truede og i værste tilfælde forsvinde fra den danske natur.

”Naturen har brug for mere plads og bedre beskyttelse. Og det skal gå hurtigt, hvis vi skal nå at redde de truede arter”, siger Maria Reumert Gjerding.

Hos Danmarks Naturfredningsforening foreslår de, at 20 procent af Danmarks landareal laves til naturzoner, hvor naturen har førsteprioritet og er beskyttet. I dag er de såkaldte ’urørte’ skove den eneste vilde natur, der er beskyttet på samme måde i Danmark. Og de fylder kun 0,5 procent af landet.

”Som det er nu, går naturen tilbage selv i de beskyttede naturområder. Det fortæller, at noget er helt galt. Derfor vil vi indføre Naturzoner, der både skal sikre naturen mere plads og den rigtige beskyttelse”, siger Maria Reumert Gjerding.

Noget tyder på, at mange danskere har genfundet glæden ved at være i naturen under coronakrisen. Hos Naturstyrelsen oplever de i år markant flere besøgende i de statslige naturområder end normalt.

Læs også: Eksempler fra hele verden viser, at naturen kan genoprettes