Hvilken kommune har den bedste natur? Ny liste giver dig svaret

Hvor skal man tage til for at finde den bedste natur i Danmark? Nyt naturindeks kortlægger de kommuner, som har den bedste natur. Og den vilde natur er allerbedst.

Vi kan godt glæde os, for nu springer hvide vintergækker og gule påskeliljer frem i det danske landskab. Foråret kommer og opliver naturen, som mange skal ud at nyde.

Men i hvilken kommune kan du opleve den bedste natur her til foråret? En ny undersøgelse rangerer de danske kommuners natur i forhold til hinanden. Her kan du se naturens kvalitet i netop den kommune, som du bor i.

Overblikket er lavet af Aarhus Universitet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og rangerer samtlige 98 danske kommuners natur i en liste. Det er anden gang, at indekset udkommer, og det er en del af forskningsprojektet Projekt Biodiversitet Nu, som undersøger Danmarks biodiversitet.

Undersøgelsen viser, at Fanø Kommune tager førstepladsen for den bedste natur, og Rødovre Kommune ender på en sidsteplads. Generelt klarer bykommunerne sig dårligst.

Læs også: Rydning af rynket rose giver plads til mere biodiversitet i Thy

Her er de ti kommuner med allerbedst natur i Danmark. Illustration Lauge Eilsøe-Madsen.
Her er de ti kommuner med allerbedst natur i Danmark. Illustration Lauge Eilsøe-Madsen.

Du kan finde din kommunes placering her.

Ikke bare natur - men god natur
Naturkapitalindekset dækker kort sagt over, hvor god kommunernes natur er, og hvor meget der er af den. Men bare fordi, at en kommune har meget natur, betyder det nødvendigvis ikke, at naturen er god.

”Det, som vi kategoriserer som god natur, er den, som kan huse mange forskellige arter - særligt de arter som er på rødlisten. Det betyder, at de er sårbare eller truede. De arter stiller større krav til naturen omkring dem. Så kort sagt, jo flere af de her arter, der findes, desto bedre er naturen, og jo højere bliver kommunen rangeret,” siger Simon Leed Krøs, som er projektleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Derfor kan en kommune med meget landbrug eller produktionsskov være placeret helt i bunden, selvom kommunekortet ser grønt ud fra oven. Det er eksempelvis tilfældet i Stevns Kommune, som er placeret som nummer 80.

Den natur, som slår kraftigst igennem på indekset, er derfor den vilde og varierede natur, som er mere fri for menneskelig indblanding, forklarer Simon Leed Krøs.

”Den vilde natur er enorm vigtig, da den har nogle naturlige dynamikker, som er svære at genskabe, og hvor specielt de rødlistede arter kan leve. Man kan som hovedregel sige: Jo pænere og mere friseret naturen er - desto værre er det for biodiversiteten”.

Lige nu er der ifølge Danmarks Naturfredningsforening kun to procent af Danmarks natur, som er uberørt. 

Læs også: Presset edderfugl får snart mad på bordet

God natur giver kroner og øre
Ud over at hjælpe de rødlistede arter, kan god natur også være en økonomisk fordel for kommunerne.

”Det er ved at gå op for mange kommuner, at god natur er vigtigt for deres borgere og et reelt konkurrenceparameter for tilflyttere. Ingen ønsker at bo i en kommune, som er fattig på natur. Vi oplever, at flere og flere politikere på tværs af partiskel forstår, at det faktisk giver kroner og øre i kommunekassen at sikre god natur” forklarer Simon Leed Krøs.

Indekset afslører naturens værdi, som er fuldt tilgængeligt for borgerne. Og ifølge Simon Leed Krøs taber kommunen altså værdi, når de eksempelvis fjerner naturområder.

”Stadig flere kommuner bruger indekset som et strategisk værktøj. De kan nemlig se i undersøgelsen, hvad der skal forbedres, og hvor de bedst kan højne deres naturværdier. Og det er der er en rigtig stor efterspørgsel efter,” siger Simon Leed Krøs.

Læs også: Tusinde år gammel mose kan nedbringe CO₂