Frem med tommeltotten: Nu kommer de første blafferstoppesteder på Fyn

Svendborg og Kerteminde får nu deres første blafferstoppesteder. Det giver større mulighed for spontan samkørsel og for at undgå flere biler fra vejene.

Nu bliver det lettere at tomle på Fyn.

Både Kerteminde og Svendborg Kommune får nu blafferstoppesteder. De skal gøre det nemmere for folk at køre sammen, og det er godt nyt for klimaet, hver gang flere deles om en biltur i stedet for at køre hver for sig.

I omkring ni ud af ti biler er flere passagersæder tomme, og privatbilismen står for knap 13 procent af Danmarks årlige CO2-udledning. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

De mange biler skaber trængsel på vejene og belaster klimaet. Det er derfor vigtigt, at vores transport bliver meget mere effektiv – eksempelvis ved at fylde bilerne mere op.

”Stoppestederne skaber bæredygtig mobilitet, som boner ud på CO2-budgettet. Hvis man blaffer og dermed lader sin bil stå derhjemme, så sparer man jo noget CO2,” fortæller Carsten Theede, som er stifteren bag organisationen Blaffernationen, der har været med at etablere de nye blafferstoppesteder på Fyn.

Blafferstoppestederne – der er godkendt af Politiet og Vejdirektoratet -

gør det nemlig lettere for folk at køre sammen, fordi det er et oplagt mødested for blaffer og bilist. Ifølge Vejdirektoratet vil samkørsel halvere turens CO2-aftryk, og faktisk ville vi kunne spare 0,5 procent af Danmarks samlede klimabelastning, hvis bare 10 procent af alle solopendlere begyndte at køre sammen. Det lyder måske ikke af meget, men det er en stor effekt for en relativt lille indsats.

Flere på vej

Indtil nu har der været 57 blafferstoppesteder i syv kommuner i Danmark, så Svendborg og Kerteminde Kommune bliver den ottende og niende kommune til at byde vejtavlen velkommen.

”Jeg er ved at lande flere aftaler. Lige nu har jeg ingen intention om at stoppe, før hele Danmark har blafferstoppesteder. Folk vil gerne med på eventyr, og med stoppestederne kan vi danne en grundlæggende tillid og hjælpsomhed, som også har god indvirkning på den grønne omstilling,” fortæller Carsten Theede.

Svendborg Kommune får tre nye, mens Kerteminde Kommune kan få op til 15 nye stoppesteder, alt afhængig af hvor mange forslag til nye blafferstoppesteder kommunen og borgerne kommer med.

I Svendborg satses der på, at de nye stoppesteder bliver indviet i april, og i Kerteminde bliver det i juni.

Kommunerne får mulighed for at sige nej tak til fossilbiler i byerne Læs også
Udgivet

Kommunerne får mulighed for at sige nej tak til fossilbiler i byerne

Et flertal på Christiansborg vil give danske kommuner mulighed for at forbyde biler på benzin og…

Raketvækst i ladestandere: Nu bliver det lettere at udskifte den fossile mil med den grønne bil Læs også
Udgivet

Raketvækst i ladestandere: Nu bliver det lettere at udskifte den fossile mil med den grønne bil

Antallet af offentlige ladepunkter har endnu en gang sat rekord, og især hurtig- og lynladere popper…

Supercykelstier er på vej i Midtjylland: ”Danskerne skal have en reel mulighed for ikke at eje en bil” Læs også
Udgivet

Supercykelstier er på vej i Midtjylland: ”Danskerne skal have en reel mulighed for ikke at eje en bil”

Det skal være lettere at tage cyklen på tværs af kommunegrænserne i Region Midtjylland. 10 midtjyske…