Raketvækst i ladestandere: Nu bliver det lettere at udskifte den fossile mil med den grønne bil

Antallet af offentlige ladepunkter har endnu en gang sat rekord, og især hurtig- og lynladere popper op på danmarkskortet. Det betyder, at danskerne kan droppe rækkeviddeangsten og træde flere elbilers speedere i bund.

På tværs af landet vrimler det med nye ladestandere. Danmarkskortet er i 2023 blevet omkring 8.100 ladestandere rigere. Det betyder, at der i alt er knap 17.400 ladepunkter fordelt i hele landet.

Det svarer til en stigning på 88 procent i forhold til året før. Det er ikke første gang antallet af ladestandere sætter rekord. I 2022 var antallet af ladestandere vokset med 84 procent.

I 2023 er det især antallet af lyn- og hurtigladere, der har fået et ekstra nøk og er blevet henholdsvis fordoblet og firdoblet.

Frygt ej rækkeviddeangsten

Det øgede antal af ladepunkter er godt nyt for klimaet.

Ifølge tal fra Vejdirektoratet står privatbilismen for knap 13 procent af Danmarks årlige CO2-udledning. Det er altså vigtigt, at vi kommer af med fossilbilerne.

Elbiler er med til at gøre transportsektoren mere grøn. Men hvis danskerne skal omfavne skiftet til elbil, må opladningsmulighederne ikke være for besværlige. Rækkeviddeangst – altså frygten for, at bilen ikke kan køre langt nok på en opladning – er nemlig et bump på vejen, når danskerne skal købe elbiler.

Men med det øgede antal ladestandere kan frygten nu lindres.

”Det er særligt fleksibiliteten i forhold til opladning, der er vigtig for danskerne, når de skal skifte til en elbil. Derfor er det en virkelig god nyhed for pendlere og andre travle danskere, at der kommer så mange nye hurtig- og lynladere. Som elbilist bliver det nu endnu lettere at krydse landet og få hverdagen til at hænge sammen med de mange nye ladepunkter,” siger transportminister Thomas Danielsen (V) i en pressemeddelelse.

Elbilen er den populære i klassen

Der er behov for de mange nye ladestandere. Inden for de seneste år er elbilerne væltet ud på de danske veje. Antallet af registrerede elbiler i Danmark er mere end tolvdoblet siden januar 2020, og de udgør i dag 200.000 i hele landet.

“Elbilernes popularitet vokser markant, og allerede i 2024 kommer de til at udgøre over 50 procent af nybilsalget. Det stiller store krav til let og tilgængelig opladning,” siger Mads Rørvig, administrerende direktør for De Danske Bilimportører, i en pressemeddelelse.

”Derfor er vi naturligvis glade for, at Danmark har fået markant flere ladestandere i 2023, men det skal gå endnu stærkere, hvis ladeinfrastrukturen skal følge med udviklingen i bilparken.”

Danskerne er dog ikke lige så vilde med elbiler som nordmændene. I Norge har elbilen udraderet benzin- og dieselbilen. Allerede i 2020 udgjorde elbiler halvdelen af nybilsalget, og i 2023 satte de verdensrekord i salget af elbiler. Næsten fem ud af seks biler, der blev solgt i Norge sidste år, var elbiler.

Boom i ladestandere: Nu kan din rækkeviddeangst godt løbe skrigende væk Læs også
Udgivet

Boom i ladestandere: Nu kan din rækkeviddeangst godt løbe skrigende væk

Der er kommet 84 procent nye ladepunkter til din elbil på bare ét år. Det fjerner et vigtigt bump…

I november overhalede salget af elbiler endelig salget af fossilbiler herhjemme Læs også
Udgivet

I november overhalede salget af elbiler endelig salget af fossilbiler herhjemme

Der kommer flere og flere batterier i bilerne. Salget af elbiler er gået støt og roligt frem, mens…

Flere elektriske lastbiler på de danske landeveje Læs også
Udgivet

Flere elektriske lastbiler på de danske landeveje

Nu bliver der mere stille på de danske veje, for flere lastbiler suser afsted på el i stedet for…