Tre stærke kandidater vandt Verdensmålsprisen

Verdensmålsprisen 2021 blev uddelt på Folkemødet. I år går prisen til en danselærer på gadeplan, en virksomheds vilde æblehave og en vedholdende kriger i kampen mod madspild.

For tredje år i træk blev Verdensmålsprisen i år uddelt på Folkemødet på Bornholm. Prisen gives til personer, der har gjort et særligt arbejde for at fremme Verdensmålene, og prisen er inddelt i tre underpriser: Ildsjæleprisen, Inkluderingsprisen og Forandringsprisen.

Miljøforkæmpers kamp mod madspild bar frugt

”Vi gjorde det! Jeg er vildt glad for at modtage Ildsjælsprisen”. Sådan reagerede Matt Homewood på at modtage årets ildsjælepris for sin utrættelige indsats mod madspild.

For at vise, hvor mange fødevarer, supermarkederne smider ud hver eneste dag, gik den engelsk/franske studerende ved Københavns Universitet i løbet af 2019 dagligt en runde i byen og fiskede stadig spiselig mad ud af supermarkedernes affaldscontainere.

Han dokumenterede ’høsten’ på sin instagram-profil ’An Urban Harvester’, hvor der i dag er over 15.000, der følger med.

Matt gør det for at skabe mere opmærksomhed om madspild, samt for at råbe politikere og erhvervslivet op og ændre på det store spild af mad, som vi har i Danmark.

Og med ildsjælsprisen fik Matt netop en konkret mulighed for at trænge igennem til politikerne. Det var nemlig ingen ringere end Fødevareminister Rasmus Prehn, der overrakte Matt prisen, og efter overrækkelsen fik de to sig en snak om bæredygtighed og politik.

”Det var rigtig godt at tale med Rasmus, og han inviterede til et møde efter sommerferien, så vi kan tale mere om supermarkedernes fødevarespild og langvarige systemiske løsninger. Det er et godt første skridt!” siger Matt.

Virksomhed lader naturen blomstre på erhvervsareal

Hvor Matt Homewoods aktivisme går nedefra og op, kan forandring også komme ovenfra og ned. Det viser årets modtager af Forandringsprisen, MAN Energy Solutions i Frederikshavn. Virksomheden udlagde i 2019 et erhvervsareal på 22.000 kvadratmeter til vild natur, der skal øge biodiversitet, sundhed og trivsel, leg og læring gennem partnerskaber.

Alle er velkomne til at bruge byens nye grønne åndehul, hvor børnehavebørn og pædagoger ses på picnic side om side med ansatte, der holder afdelingsmøde med whiteboard og tusch. Området er for områdets skoler et populært læringsrum, når der står biodiversitet på skoleskemaet, og samarbejdet om at udvikle området spreder sig som ringe i vandet.

”Det er en stor ære at vinde denne pris og det er en anerkendelse af, hvordan MAN Energy Solutions omstiller FN’s Verdensmål til handling. Det her er historien om en virksomhed, der er gået fra traditionel motorproduktion til en virksomhed med fokus på bæredygtighed og biodiversitet, sagde Site Manager Thomas Leander, da han blev overrakt prisen.

Virksomhedens har flere planer for at udvikle deres grønne område. Seneste skud på stammen er en æblehave, hvor folk kan sætte sig ned på en bænk og nyde synet af træerne, når de blomstrer, og smage på æblerne, når de er modne.

”Vi skal i gang med en videreudvikling af biodiversitetsområdet med blandt andet etablering af bålplads og handicapvenlige stier. Endvidere har vi haft besøg af en biolog fra Frederikshavn Kommune for at sparre omkring etableringen af en potentiel sø på området,” siger Thomas Leander.

Danselærer får piger til at åbne op om svære emner

Mens Ildsjælsprisen og Forandringsprisen i år gik til arbejde med at ændre den ydre verden, gik Inkluderingsprisen til en, der i høj grad arbejder med at forbedre den indre verden. Kaddi Sawaneh er frivillig i organisationen GAME, der skaber social forandring ved at involvere unge i sport. Hun underviser børn og unge i boligområdet Søndermarken på Frederiksberg i dansestilen street dance. Dansen ikke bare dans, men også et redskab til at udvikle deltagernes evner og til at involvere dem i trygge og positive fællesskaber.

Kaddi er meget bevidst om sin funktion som rollemodel og pigerne til træningen spejler sig i hende og hendes eget liv. Med inspiration fra sine samtaler og relationer med børnene har hun startet en instagram-konto med det formål at skabe et trygt og støttende miljø for unge piger, deres udvikling og empowerment, gennem at sætte fokus på emner som krop, seksualitet, samtykke, sikker sex, racisme mm.

I mødet med pigerne til dansetræningen har Kaddi oplevet, at der var et stort behov for mere viden om disse emner, eftersom pigerne ikke altid har følt sig trygge i at snakke med andre voksne om det. Derfor har Kaddi også altid fokus på at skabe rum til personlige snakke til dansetræningen, hvor der er fokus på både dans, relationer og personlig udvikling.

Foto: Sigurd Hutnik Nielsen
Foto: Sigurd Hutnik Nielsen