Solrød Kommune investerer millioner i klimavenligt lys

Det skal være slut med at bruge formuer på strømslugende elpærer på veje og stier. Det mener Solrød Kommune, der nu vil bruge næsten fire millioner kroner på at udskifte kommunens vejbelysning.

Byrådet i Solrød Kommune har valgt at investere millioner i at skifte gamle el-slugende pærer på veje og stier ud med nye, energivenlige pærer. Det giver god mening for både miljøet og den kommunale pengepung, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

I alt vil kommunen investere 3,9 mio. kr. i at skifte 922 pærer i vejbelysningen på kommunale stier og veje.

Ikke alene kommer de nye energivenlige LED-pærer til at spare miljøet for hele 30,5 tons CO2-udledning om året, kommunen sparer også på den lange bane lige under 400.000 kr. om året på el-regningen.

Det betyder, at investeringen i de nye miljørigtige LED-pærer er betalt hjem på under 10 år med udgangspunkt i den nuværende el-pris i kontrakten med kommunens operatør, fremgår det af pressemeddelsen.

Flere kommuner går samme vej

”Vi kunne godt have valgt at lade udskiftningen af pærer ske gradvist i forbindelse med den aftale, vi har med vores operatør om løbende renovering af belysningen, men det ville have taget alt for lang tid,” siger Kim Sunesen, formand for Natur-, klima- og planudvalget.

Han fortsætter:

”Det eneste rigtige er, at byrådet nu har besluttet at sætte fart på processen. I byrådet har vi et ambitiøst mål om samlet set at reducere kommunens udledning af drivhusgasser med 70 procent fra 2020 til 2030. Det mål er ikke kun ambitiøst, det er også realistisk. Men det kræver, at vi har øjet på bolden hele tiden, og det har vi fx med denne beslutning”.

Solrød er dog langt fra den eneste kommune, der har fået øjnene op for, at klimavenligt lys også er mere skånsomt for skatteydernes pengepung.

Kommuner som Furesø, Lejre, Frederiksberg og Halsnæs har allerede udskiftet flere tusind gadelamper, eller har planer om at gøre det, skriver TV2Lorry.