Roskilde Festival dropper 72.000 liter diesel

Festivalen stopper i år brugen af forurenende dieselgeneratorer. ”Vi har et ansvar,” siger festivaldirektøren.

Synet af dieselgeneratorer har i årevis været så godt som synonym med Roskilde Festival. I udkanten af scener og boder har disse hårdtarbejdende, kvadratiske apparater stået trofast plantet i græsset, hvorfra de har leveret lys og liv til festen tilkoblet strømkabler på tykkelse med kvælerslanger.

Men fra og med i år stopper Roskilde Festival brugen af dieselgeneratorer.

"Vi har et ansvar for ikke at vende tilbage til de gamle vaner, for klimakrisen kræver handling her og nu. Vores energiforbrug er et af de vigtigste steder, hvor vi kan sætte ind,” siger Signe Lopdrup, Roskilde Festivals administrerende direktør.

Hul igennem til elnettet

Roskilde Festival har hidtil ikke haft tilstrækkelig adgang til elnettet for at kunne dække hele elektricitetsbehovet fra handelsområder og musikscener – men det får festivalen nu gennem et nyt samarbejde med energi- og fibernetkoncernen Andel, samt en aftale med de lokale elnetelskaber Cerius og Radius.

I 2019 brugte festivalen cirka 72.000 liter diesel i generatorer og 24.000 liter flaskegas.

Tilslutningen til elnettet betyder, at Roskilde Festival kan stoppe al brug dieselgeneratorer i 2022, mens flaskegas udfases senest i 2025.

Senest i 2028 forventer Energistyrelsen, at 100 procent af den danske strøm kommer fra vedvarende energikilder.

Muligheden for at oplade elbiler på festivalen bliver også styrket, da Andels datterselskab Clever opsætter ladestandere til festivalens frivillige til brug i arbejdet.