Salamandere sejrer: Byggeprojekt bremses for at beskytte små reptiler

Vandsalamandere og markfirben ved Stevns Klint kan fortsat rende frit rundt, da Danmarks Naturfredningsforening har vundet i kampen for deres levested. Nu lægges to byggeprojekter på hylden for at beskytte dyrene.

En trappe skulle føre turister let op og ned ad klinten, og om aftenen skulle de overnatte på et nyt hotel i en gammel museumsbygning. Det var i hvert fald planen for Stevns Kommune og det private firma Højeruplund, indtil Danmarks Naturfredningsforening klagede. Ved klintens fod bor nemlig vandsalamandere og markfirben. For at redde deres levested er byggeprojekterne nu stoppet.

Hjem for vigtige arter må ikke ødelægges

Stevns Klint, som er på UNESCOs verdensarvsliste, er ikke kun værdsat af os mennesker. Klinten er hjem for vandsalamandere og markfirben, som er vigtige arter for den danske natur.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at der i forbindelse med de foreslåede byggeprojekter på klinten ikke er skabt tilstrækkelige krav for beskyttelse af salamandere og firben. Derfor er byggeprojektet, med naturfredningsforeningen hjælp, stoppet, skriver Sjællandske Nyheder.

Lysninger og lort gør gamle marker til vild natur på Lolland Læs også
Udgivet

Lysninger og lort gør gamle marker til vild natur på Lolland

Den danske natur og biodiversitet er presset. Naturen mangler plads og tid. På Lollands sydligste tip…

Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Stevns, Michael Løvendal Kruse, forklarer til Sjællandske Nyheder, at Stevns Kommune og selskabet Højeruplund ikke har lyttet til naturfredningsforeningen, når de har sagt, at der ikke er taget ordentligt vare på reptilernes beskyttelse.

Derfor er byggeprojektet sat på pause, indtil bygherrerne med hjælp fra en biolog undersøger områdets natur og skaber sikkerhed for salamandere, firben og deres habitat.

Konflikt mellem turisme og natur

Stevns Klint rejser sig på Sydsjælland 41 meter over havets overflade. Men under overfladen er området præget af konflikt. Kommunen og det private selskab Højeruplund ønsker mere turisme, mens Danmarks Naturfredningsforening ønsker fredning og naturbeskyttelse.

7.000 tons norske kampesten bringer liv til den kedelige havbund: En oase under overfladen, der nu skal udvides Læs også
Udgivet

7.000 tons norske kampesten bringer liv til den kedelige havbund: En oase under overfladen, der nu skal udvides

For blot fem år siden var der en gold sandbund i vandet ud for Hundested. Så gik en lokal forening…

Selvom projektet lige nu er stoppet, giver Stevns Kommune og selskabet Højeruplund ikke fuldstændig op på byggeplanerne på Stevns Klint. Dog er både planen om hotellet og trappen afhængige af en ny dispensation for at blive til virkelighed. Den kan de, ifølge Michael Løvendal Kruse, kun få, hvis de viser omtanke for naturen.

Til Sjællandske Nyheder siger formanden Michael Løvendal Kruse, at de hos Danmarks Naturfredningsforening Stevns er klar til at klage endnu en gang, hvis der bliver givet en ny dispensation uden omtanke for naturen.

Ambitiøs fredningsplan for stort istidslandskab Læs også
Udgivet

Ambitiøs fredningsplan for stort istidslandskab

Ud mod Sejerø Bugt ligger et gammelt landskab fyldt med sjældne arter. Nu skal det gerne beskyttes permanent.…