Rekordfå danske unge bliver dræbt i trafikken

De har lettet trykket på speederen, og det betyder, at færre unge end nogensinde før mister livet i trafikken.

Hvert år dør over 100 danskere i trafikken, og der er én bestemt gruppe, som boner ud i statistikken for trafikdræbte: De unge mellem 18 år og 24 år. De er overrepræsenterede i ulykkesstatistikken i forhold til, hvor mange de udgør af befolkningen.

Men nu er der sket et skridt i den rigtige retning.

”De unge er en målgruppe, hvor det har været svært at nedbringe antallet af trafikdræbte og tilskadekomne. Hvis tallene ikke er steget, så er de i hvert fald stagneret. Men nu ser vi pludseligt et markant fald, så det er jo virkelig godt,” forklarer Marianne Steffensen, som er afdelingsleder hos Vejdirektoratet.

En ny opgørelse fra Vejdirektoratet viser nemlig, at der sidste år var rekord få unge, som mistede livet i trafikken. I 2023 var der 14 dræbte og 365 tilskadekomne, hvilket er 25 procent færre end de seneste fem år, hvor der i gennemsnit var 20 dræbte og 484 kvæstede.

Foden på bremsen

Selvom de unge stadig er overrepræsenterede i antallet af dræbte i trafikken, så er tallet rekordlavt. Spørgsmålet er, hvad der har fået tallet ned.

Det er svært at sige, fortæller Marianne Steffensen. Men hun nævner, at der er færre unge i statistikkerne for bilulykker på landevejene og i eneulykker, altså hvor føreren med andre ord kører galt helt af sig selv – og her spiller hastigheden en vigtig rolle.

”Mange af de typiske eneulykker sker ved høj fart. Så når de unge ikke er i statistikken for eneulykker, så må det være, fordi de har sat farten ned, for så sker ulykkerne jo heller ikke,” forklarer Marianne Steffensen.

Den høje fart – og det faktum at de unge er nye, mere uerfarne bilister i trafikken – er nogle af grundene til, at de normalt stikker ud i statistikken. Og ifølge Vejdirektoratet er der også sammenhæng mellem hastighed og antallet af kvæstede i trafikken. Jo lavere hastighed, jo færre kommer til skade eller dør.

De unge har altså lettet trykket på speederen, og det redder liv.

Flere regler, færre trafikdrab

Men det er ikke kun de unge bilister, der kører mere sikkert.

Generelt set er det samlede antal af trafikdræbte faldet støt gennem de sidste 50 år. Ifølge Vejdirektoratet blev der i 1970 dræbt 1.213 danskere i trafikken, og sidste år var tallet nede på 162.

Gennem det sidste halve århundred har antallet af trafikdræbte altså lidt et kæmpe knæk, og det er sket på trods af, at der er kommet flere biler på vejene – og at der aldrig er blevet kørt så meget bil, som der gør nu. Fx blev 2023 året med flest kørte kilometer på de danske veje nogensinde.

”Der var jo et tidspunkt i 70’erne, hvor der nærmest ikke var en familie i Danmark, som ikke kendte nogen, der var blevet dræbt i trafikken, eller som ikke selv havde mistet nogen i en trafikulykke. Og så var det, at man begyndte at sige: Nu skal vi have nogle regler,” fortæller Marianne Steffensen.

Og regler fik vi.

Sikkerhedsselen blev lovpligtigt, spirituskørsel blev forbudt, der blev indført hastighedsgrænser og airbags blev almindelige. Marianne Steffensen peger også på indsatser som hastighedskontrol, bedre indretning af vejene, så det fx ikke er muligt at smadre ind i et træ – eller på rumleriller, der får bilen til at vibrere, så føreren lige bliver mindet om at køre bil.

Og det har virket.

”Det var ret tydeligt for politikerne, at hver gang de indførte et lovindgreb, så det gjorde faktisk en ret stor forskel på antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne,” fastslår Marianne Steffensen.

75-års jubilæum: Det hitter som aldrig før at være med i den lokale skolepatrulje Læs også
Udgivet

75-års jubilæum: Det hitter som aldrig før at være med i den lokale skolepatrulje

Med en ”slikkepind” i hånden har danske skolebørn i årevis givet tryghed i trafikken. Endda helt…

Danskerne giver den mindre gas: Færre overskrider hastighedsgrænserne Læs også
Udgivet

Danskerne giver den mindre gas: Færre overskrider hastighedsgrænserne

Motorvejen delte Fyns natur i to, men nu kan vilde dyr igen krydse øen Læs også
Udgivet

Motorvejen delte Fyns natur i to, men nu kan vilde dyr igen krydse øen

Den største af fem faunapassager under den fynske motorvej er nu færdig. Det skal sikre, at rådyrene…