Nu er det slut med gamle dieselbiler i byerne

Skærpede miljøzoner i landets største byer gør, at dieselbiler, der er fra før 2011, nu skal have et partikelfilter på, før de kan køre ind i byen. Det er godt nyt for luftkvaliteten i byerne.

Nu er det slut med gamle dieselbiler i de fire største byer i Danmark.

København, Århus, Aalborg og Odense har indført skærpede miljøzoner, der gør, at biler, som kører på diesel og er fra før 2011, ikke må køre ind uden at have et partikelfilter monteret. De nye regler for miljøzonerne trådte i kraft fra 1. oktober 2023. Frederiksberg Kommune har også indført miljøzonen.

Boom i ladestandere: Nu kan din rækkeviddeangst godt løbe skrigende væk Læs også
Udgivet

Boom i ladestandere: Nu kan din rækkeviddeangst godt løbe skrigende væk

Der er kommet 84 procent nye ladepunkter til din elbil på bare ét år. Det fjerner et vigtigt bump…

”Vi har et kæmpe problem med luftforurening i København, og rigtig mange mennesker dør hvert år for tidligt på grund af det. Derfor kan stinkende dieselbiler ikke blive ved med at køre i København uden partikelfilter, og jeg er glad for, at vi nu får gjort noget ved det,” siger teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod (Ø), i en pressemeddelelse.

Udgifter og bøder i de nye miljøzoner

Det har konsekvenser ikke at overholde de skærpede miljøzoner. Hvis man kører ind i Københavns Kommune med sin gamle dieselbil, udløser det en bøde på 1.500 kr.

375 bøder blev udstedt i det første døgn, efter miljøzonerne trådte i kraft. 211 af dem blev uddelt i Københavnsområdet.

”Jeg anerkender, at det er et problem for de bilister, der ikke har råd til at skifte til en nyere model eller få sat et partikelfilter på. Men vi er nødt til at gøre, hvad vi kan for at nedbringe luftforureningen i København. Hvis man ikke kan klare sig på andre måder og er afhængig af sin bil, så er der for de fleste nogle muligheder for at få et tilskud til at få sat partikelfilter på,” siger Line Barfod.

Elcyklens indtog er en “game changer”: Godt for både klima, sundhed og miljø Læs også
Udgivet

Elcyklens indtog er en “game changer”: Godt for både klima, sundhed og miljø

Flere danskere har valgt elcyklen til. Hver femte solgte cykel er med el, og for næsten halvdelen af…

I Odense, hvor der også er indført en miljøzone, mener rådmand for klima og miljø, Tim Vermund (A), også at det er vigtigt at sørge for renere luft i byen.

”Det handler primært om sundhed. Det handler om at forebygge en meget, meget skrækkelig sygdom i form af lungekræft, og vi kan så i morgen vågne op i en by, hvor der er lidt færre af de her skadelige partikler,” siger han til TV2 Fyn.

For at få flere til at påmontere et partikelfilter, blev der i 2010 indført en årlig partikelafgift på 1.000 kr. for alle dieselbiler, der mangler et filter.

Forurener luft og skader miljø

Nye miljøzoner kan være med til at forbedre miljøet i de store byer i Danmark. Det er godt nyt, for hvert år dør der omkring syv millioner mennesker af luftforurening på verdensplan. I København er cirka hvert tiende dødsfald på grund af luftforurening. I 2019 var der omkring 4.600 mennesker i Danmark, som døde af for meget luftforurening. Nogle af de sygdomme, som folk dør af som følge af luftforurening, er blandt andet lungesygdomme, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Ifølge Københavns Kommune er der 65.348 dieselpersonbiler på landsplan, der ikke levede op til kravene i de nye miljøzoner. I hovedstaden gælder det 2.695 dieselbiler.

Elbilerne overhaler fossilbilerne Læs også
Udgivet

Elbilerne overhaler fossilbilerne

Tal for bilsalget viser, at de danske forbrugere nu begynder at foretrække biler, der kan køre…