Elbilerne overhaler fossilbilerne

Tal for bilsalget viser, at de danske forbrugere nu begynder at foretrække biler, der kan køre på el.

Elbilerne er nu ved at overhale de gammeldags fossilbiler, der kører på benzin og diesel. I hvert fald på den måde, at de opladelige biler udgjorde over halvdelen af nye solgte biler i Danmark i december måned.

Hvis man ser på hele 2021, udgjorde elbilerne dog kun omkring en tredjedel af salget. I alt blev der solgt 65.000 opladelige biler - dvs. enten rene elbiler eller plug-in-hybrider - i 2021, ud af i alt 185.328 nye biler.  Det viser tal fra De Danske Bilimportører, der er bilfabrikkernes brancheorganisation.

”De grønne biler leverede en fornem slutspurt i december måned i et år, hvor salget af grønne biler er gået langt bedre end de fleste havde turdet håbe på. Elbilsalget er steget med 75 procent i forhold til 2020,” siger Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører, i en pressemeddelelse.

Omdiskuterede hybridbiler en stor del af salget

Lidt over to tredjedele af de opladelige biler var plug-in-hybrider, som er en biltype, der enten kan lades op og køre som elbil eller tankes med benzin og diesel og køre som fossilbil. Disse hybridbiler er meget omdiskuterede, da det helt afhænger af folks kørevaner, om de skal tælles med som elbiler eller som fossilbiler.

Hvis de lades op og kører på el, er de med til at mindske luftforureningen, især i byerne, og ikke mindst udledningen af drivhusgasser. Men hvis ejeren alligevel vælger at køre på brændstof det meste af tiden, er hybridbilen ikke spor grøn. Faktisk det modsatte, da det så blot er en almindelig bil, der nu også slæber rundt på elmotor og et stort batteri, og derfor bruger endnu mere brændstof.

Der er dog noget, der tyder på, at hybridbilerne ikke vil fortsætte med at være lige så populære fremover, da meget af deres popularitet skyldes, at de har talt som grønne biler og derfor har haft lavere afgifter.

”Plug-in-hybriderne er vækstet med over 120 procent. Vi forventer dog, at andelen af plug-in-hybriderne vil falde i 2022, da afgiften på netop disse steg til nytår” siger Mads Rørvig.

Stor forandring på få år

Salget af opladelige biler er på kun få år steget voldsomt. For bare to år siden, i januar 2020, kunne blot syv procent af nye biler sættes i opladeren. Siden er andelen steget støt og roligt næsten hver måned, og siden august sidste år har procentdelen ikke været under 40 procent. I december måned nåede de elektriske bilers andel så op på hele 58 procent af det samlede bilsalg.

Hvis man ser på den samlede bilpark, er elbilerne også begyndt at fylde mere på vejene, selvom det stadig kun er lidt over hver tyvende bil i Danmark, der kører - eller kan køre - på el. Pr. 31. december 2021 er der indregistreret knap 2.781.855 personbiler, hvoraf de opladelige biler udgør 144.498 køretøjer, viser tal fra De Danske Bilimportører.