Nu er der 500 fuglearter i Danmark: ”Det svarer jo til det sjældne frimærke i samlingen”

Det var et lykketræf, at ornitolog Henrik Haaning Nielsen spottede en kaspisk præstekrave i en sønderjysk marsk og dermed fandt fuglen, der udgør nummer 500 på listen over danske fuglearter.

Lige nord for grænsen til Tyskland, helt ude mod Vesterhavet, ligger marskområdet Magrethe Kog Syd. Denne sommer er der blevet gjort et helt særligt fund her, fugl nummer 500 på den officielle liste over danske fuglearter er nemlig blevet set. Det skriver Dansk Ornitologisk Forening i en pressemeddelelse.

Mandag den 23. juni 2023 var Henrik Haaning Nielsen på tur til marskområdet for at optælle ynglefugle. Den 51-årige ornitolog har set på fugle siden 1980’erne, og i dag arbejder han som konsulent med det, han selv beskriver som forskellige ”fugleopgaver” – blandt andet optæller han ynglefugle for Naturstyrelsen. Det var netop dét, han var i gang med den sommerdag i Magrethe Kog Syd, da han pludselig spottede en helt særlig fugl: Den kaspiske præstekrave.

Den store kobbersneppe yngler her: Stort sønderjysk marskområde hjælper sårbare fugle Læs også
Udgivet

Den store kobbersneppe yngler her: Stort sønderjysk marskområde hjælper sårbare fugle

De sidste 40 år har der været et dramatisk fald i de danske engfugle, men nu råder Naturstyrelsen over…

“Kaspisk præstekrave er en af de arter, vi altid har drømt om at finde herhjemme. Det er en af dem, som er truffet flere gange i Sverige og Norge, men ikke i Danmark. Nogle gange dukker der noget op, som man slet ikke har regnet med, men kaspisk præstekrave er en af dem, man har håbet på, dukker op,” fortæller Henrik Haaning Nielsen.

En fugl langt hjemmefra

Fundet af den enlige udgave af kaspisk præstekrave gør, at der nu er fundet 500 forskellige fuglearter i Danmark. Som navnet indikerer, yngler fuglen normalt ved det Kaspiske Hav på grænsen mellem Europa og Asien, og den overvintrer i Østafrika. Da Henrik Haaning Nielsen gjorde sit fund, var det den første af sin slags set i Danmark.

”Det svarer jo til det sjældne frimærke i samlingen,” fortæller han. “Præstekraver er smukke. De har en helt særlig attitude. De har ofte flotte farver, hannen har et helt rødt bryst. Det her var en hun, så den var knap så flot, men de har noget helt særligt over sig. Jeg tror, det er svært at forstå, hvis man ikke kigger på fugle, men de har bare noget over sig.”

Danske havørne er på vingerne igen: ”En succeshistorie som vi ikke har set mage til” Læs også
Udgivet

Danske havørne er på vingerne igen: ”En succeshistorie som vi ikke har set mage til”

For 30 år siden var Nordeuropas største fugl uddød i Danmark. I dag yngler de i et større antal,…

Han tilføjede med det samme sit fund på appen Birdalarm. Det betyder, at alle med appen fik en melding om, at fuglen var blevet spottet. Ifølge Henrik Haaning Nielsen betød det, at der strømmede fugleentusiaster til området samme dag og en hel uge efter – men så vidt han er orienteret, er der ingen andre, der har set fuglen igen. Han fik heldigvis taget adskillige fotos af den.

Fundet af den kaspiske præstekrave er indsendt til Dansk Ornitologisk Forenings Sjældenhedsudvalg, som er ansvarlig for at registrere alle fugle på Danmarks officielle artsliste. Den mangler stadig endelig godkendelse, men Sjældenhedsudvalget skriver i en mail, at de forventer, at sagen snart er færdigbehandlet.

Fire fuglearter bliver fredet fra jagt Læs også
Udgivet

Fire fuglearter bliver fredet fra jagt

I fremtiden vil fire fuglearter være fredet fra jagt i Danmark. Tre af arterne er globalt truede,…