Langt de fleste danskere går nu op i at mindske madspild

Ni ud af ti danskere er opmærksomme på problemerne med madspild, viser ny undersøgelse.

Når bananen på bordet bliver for brun, eller mælken bliver sur og ender i vasken, så ærgrer mange danskere sig over at smide maden ud. Næsten ni ud af ti danskere går nu i højere eller mindre grad op i at mindske madspildet.

Det viser en undersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har foretaget for en dansk producent af måltidskasser. Her svarede i alt 87 procent, at de ’i nogen grad’, ’i høj grad’, eller ’i meget høj grad’ går op i at mindske madspild.

Forbrugerne vil beskytte både klima og kroner og øre

Spild af mad har altid været et problem i hverdagen, men det er kommet ekstra på dagsordenen de seneste år, fordi madspild ikke bare er dårligt for forbrugernes husholdningsbudget hjemme i køkkenet, men også for klima og miljø i det store perspektiv.

Jo mere mad, vi spilder, jo mere landbrugsjord har vi brug for til at dyrke fødevarer til verdens voksende befolkning. Og både skovrydning og landbrug er en væsentlig årsag til udledningen af de gasser, der forårsager de globale klimaændringer.

Spørgeundersøgelsen viste, at både klimaet og kroner og øre er blandt de vigtigste årsager til, at danskerne har fået fokus på problemet.

Hele 77 procent svarede, at de prøver at mindske madspild for at spare penge i en tid, hvor priserne på almindelige dagligvarer stiger kraftigt på grund af inflationen.

Den næstvigtigste årsag var hensyn til klimaet – her svarede 67 procent, at de prøver at smide mindre mad ud for at gøre et personligt bidrag til klimakampen.

Langt fra nok at spise flere rester derhjemme

Halvdelen af danskerne peger på sig selv, når de skal placere ansvaret for at mindske madspildet. Det viser en anden undersøgelse, der er lavet af organisationen Stop Spild af Mad sammen med landbrugets interesseorganisation Landbrug og Fødevarer. Men faktisk er forbrugerne ikke den største kilde til madspild i Danmark.

Det fremgår af en rapport fra 2021, hvor Miljøministeriet for første gang lavede en samlet oversigt over, hvor meget mad der spildes i Danmark og hvem der spilder maden.

Rapporten viste, at der hvert år går 814.000 tons mad til spilde i Danmark, og heraf er det ”kun” 247.000 tons, der kommer fra de private husholdninger. Den største madspilder i Danmark er fødevareindustrien, der står for 385.000 tons madspild om året.