En mands kamp mod madspild slår igennem

Miljøforkæmperen Matt Homewood vandt Verdensmålsprisen 2021 i kategorien Ildsjæl. Han har i årevis prøvet at råbe samfundet op for at stoppe Danmarks og verdens enorme spild af mad, og nu er han begyndt at få politikerne i tale.

”Efter at have boet i Danmark i fem år er jeg i stigende grad chokeret over, hvad jeg har opdaget. Og endnu mere er jeg bekymret over, at andre lande sætter Danmark op på en piedestal som det land, alle vi andre bør efterligne”.

Sådan skriver aktivisten Matt Homewood, der har en MA i klimaforandringer fra Københavns Universitet, på sin instagram.

Fredelig fødevarekriger

For at vise, hvor mange fødevarer, supermarkederne smider ud hver eneste dag, gik den engelsk/franske studerende ved Københavns Universitet i løbet af 2019 dagligt en runde i byen og fiskede mad ud af supermarkedernes affaldscontainere. Mad, der stadig sagtens kan spises, men som alligevel ender som skrald.

Han dokumenterer ’høsten’ ved at tage fotos og uploade dem på sin instagram-profil An Urban Harvester’, hvor der i dag er over 18.000, der følger med. Hvert billede får nogle kommentarer fra Matt, og selvom forargelsen er tydelig, er billederne langt fra triste.

Tværtimod smiler og griner Matt på de fleste af billederne, mens han hiver hundredvis af tuber mayonnaise eller liter fløde op af endnu en supermarkedscontainer. Men bag smilet ligger der altid en kritik i kommentarerne.

Foto: Matt Homewood
Foto: Matt Homewood

Opgør med madspilds-vanviddet

”Det værste ved det her projekt er, at jeg ikke engang bliver overrasket længere, når jeg finder et helt ’festmåltid’ som dette, for det sker hele tiden”.

Et foto viser en død gris, kigger op fra en skraldespand, på vej til at blive indsamlet og brændt sammen med andre grise, der er gået til i fødevareproduktionen. Et andet billede viser en container fyldt med bundter af grønne asparges og store, røde jordbær.

”En hel container med spanske asparges. 2.500 kilometer har de rejst bare for at ende som skrald. Det er ret komisk at læse direktører for store virksomheder svare på mine indlæg på Twitter, at de skam gør alt, hvad de kan for at nedbringe madspild!” skriver Matt.

Det er hans mission at råbe politikere og erhvervslivet op og ændre på det store spild af mad, som vi har i Danmark. Han håber at kunne ændre på den første politik og sikre, at ingen i verden skal gå sultne i seng, samt sørge for, at vi i Danmark mindsker vores klimaudledning i tråd med målet for 2030.

Som han skriver nederst i opslaget om den døde gris:

”World Economic Forum skriver stolt, at landet [Danmark] næsten genbruger, komposterer eller brænder alt affald, men hvis målet er at brænde mad af, der ikke fejler noget, så har vi sat det forkerte mål. Det her er vanvid”.

Verdensmålspris gav hul igennem

Trods det absurde fortsætter Matt sit projekt.

”Dette opslag handler ikke om at miste håbet. Det her handler om at få sandheden frem og at sætte ægte mål, og ikke det ”greenwashing” nonsens, som medierne fyrer af til højre og venstre.”

For nylig lykkedes det så at få hul igennem til i hvert fald de danske politikere. Matt Homewood vandt Verdensmålsprisen i kategorien 'ildsjæl'. Og det var ingen ringere end Fødevareminister Rasmus Prehn, der overrakte Matt prisen. Efter overrækkelsen fik de to sig en snak om bæredygtighed og politik.

”Det var rigtig godt at tale med Rasmus, og han inviterede til et møde efter sommerferien, så vi kan tale mere om supermarkedernes fødevarespild og langvarige systemiske løsninger. Det er et godt første skridt!” siger Matt om mødet.