Landets 10 første biblioteker får certifikat i Verdensmål

En række danske biblioteker har sat sig for at undersøge, hvilken rolle biblioteket kan spille i den bæredygtige omstilling. Og nu har de 10 første biblioteker, fra Esbjerg i vest til Dragør i øst, fået stempel på deres plan for at bruge Verdensmålene til at inddrage borgere og omstille sig selv.

Borgermøder, byttemarkeder og blomsterenge.

Det spirer med idéer og nye tiltag på det lokale bibliotek. De danske folkebiblioteker er allerede lokale kulturcentre og mødesteder, og nu vil flere og flere af dem hjælpe borgere og lokalsamfund med at forstå og komme i gang med den grønne omstilling.

Derfor har Danmarks Biblioteksforening, netværket DB2030 og bæredygtighedsorganisationen Chora 2030 sammen udviklet et certificeringsprogram, som skal være en fælles ramme for bibliotekernes arbejde med Verdensmålene.

10 biblioteker har fået en verdensmålscertificering. Certificeringen er en treårig handleplan, der skal vise, at biblioteket er i gang med at omstille sig. Programmet har særligt fokus på at inddrage borgere og lokalsamfund, så biblioteket kan fungere som fødselshjælper for nye idéer og aktiviteter. Samtidig skal biblioteket også selv blive mere bæredygtigt.

Bibliotekerne tager Verdensmålene til sig Læs også
Udgivet

Bibliotekerne tager Verdensmålene til sig

De danske biblioteker skal lære sig selv at engagere deres millioner af besøgende med i den bæredygtige…

Børnefolkemøde og bogsalg

Bibliotekerne har allerede gang i en hel buket af blandede bæredygtige løsninger. Her er nogle eksempler:

På Herning Bibliotekerne har de for andet år afholdt Børnefolkemøde, hvor der sættes fokus på udvalgte verdensmål. Sidste år deltog 5.000 børn og unge i Børnefolkemødet, som løb af stablen over 3 dage i oktober. Der var fokus på verdensmål nr. 5: Ligestilling mellem kønnene og verdensmål nr. 10: Mindre ulighed, og i løbet af de tre dage blev der afholdt en lang række workshops, debatter, forestillinger og aktiviteter for og med børn og unge.

Når Koldingbibliotekerne hvert halve år sælger ud af aflagte bøger, sker det i samarbejde med en lokal forening, så pengene går til et godt formål. I december var det Mødrehjælpens lokalforening i Kolding, som stod for bogsalget og fik penge til foreningens aktiviteter for gravide og familier i Kolding, der ikke selv har råd til at give deres børn oplevelser på lige fod med deres kammerater. I foråret sker bogsalget i samarbejde med Røde Kors i Kolding, og midlerne går til deres arbejde med at støtte flygtninge fra Ukraine.

”Vi skal klæde alle elever på til Verdensmålene” Læs også
Udgivet

”Vi skal klæde alle elever på til Verdensmålene”

Et dansk pilotprojekt afprøver nu en Verdensmålscertificering af skoler og ungdomsuddannelser, så…

Sidste sommer stillede Svendborg Bibliotek en blomsterpostkasse op ved hovedindgangen til biblioteket. Her blev byens borgere opfordret til at bidrage med blomsterfrø fra deres egne haver, så den nyanlagte insektbuffet ved biblioteket kunne blive endnu vildere. Det væltede ind med små poser med frø, og initiativet har skabt et fælles ejerskab til det grønne område og sat gang i frøbytte og lokale samtaler om vild natur og biodiversitet.

Lige bag Skovlunde Kulturhus, som er del af Ballerup Bibliotekerne, ligger 12 byhaver, som de lokale borgere ganske gratis kan gøre brug af. Skovlunde Kulturhus har været en af initiativtagerne til byhaverne, og havefællesskabet drives nu af en frivilliggruppe, ligesom der også er fælles arrangementer for hele lokalområdet.

SDU går all in på Verdensmålene Læs også
Udgivet

SDU går all in på Verdensmålene

Syddansk Universitet omfavner Verdensmålene, der skal gennemsyre alt fra kantinedrift til nye…