Kreativ leg og genbrug gør børn klogere på Verdensmål

En levende udstilling med antikt legetøj, udstoppede dyr og hjemmelavede genbrugsfinurligheder får Verdensmålene ned i børnehøjde.

To udstoppede høner kigger på hinanden. Den ene med en overdådig fjerpagt og flotte smykker om halsen. Den anden står udsultet og uden en fjer på kroppen. Hønerne skal visualisere uligheden mellem rig og fattig, som er Verdensmål 1 om at afskaffe fattigdom. De er en del af udstillingen ”Vores Verden” på Naturhistorisk Museum i Aarhus, der på en kreativ og optimistisk måde skal få børn til at forstå FN’s 17 Verdensmål.

”Børn bliver eksponeret for en masse rædselsscenarierne i nyhederne, og hvis vi ikke taler med børnene om det, kan det udvikle sig til små traumer inde i dem, ligesom vi ser det med klimaangst i de her år. Derfor synes både Naturhistorisk Museum og jeg, at det er vigtigt, at udstillingen fortæller børn, at det er muligt at gøre en forskel i verden,” siger multikunster Shane Brox, der står bag udstillingen.

Artiklen fortsætter under billedet.

De to høns, der visualisere forskellen på rig og fattig, som er Verdensmål 1 om at afskaffe fattigdom. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus
De to høns, der visualisere forskellen på rig og fattig, som er Verdensmål 1 om at afskaffe fattigdom. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus

Læs også: Nu børnebog sætter fokus på klimaforandringerne

En udstilling i konstant udvikling

Mange vil genkende Shane Brox fra programmet Shanes Verden på DR1, hvor han klippede og klistrede kreative kreationer med alt fra tomme køkkenruller til tabte frakkeknapper og ødelagte fejekoste. Det er den form for kreativitet med genbrugsmaterialer, der er grundstenen i ”Vores Verden”.

I udstillingen bliver børn og voksne taget gennem en miniatureverden med start i skoven, videre til storbyen, havet, der til sidst ender på Arktis, hvor hver miniverden fortæller historier om de 17 Verdensmål. De fire forskellige verdener er bygget af genbrugsmaterialer som gamle papkasser og køkkenruller, der er sat sammen med museets udstoppede dyr og antikt legetøj udlånt af Nationalmuseet.

I midten af de fire verdener er solen, som er et kreativt område, hvor børnene kan kreere genstande med genbrug- og hobbymaterialer ud fra de fire verdener. Alle børnenes kreationer bliver en del af udstillingen, og derfor er den hele tiden under udvikling.

”Det vigtigste er, at udstillingen er levende, og at børnene selv kan deltage og bruge genbrug og hobbymaterialer til at udfolde deres kreativitet og samtidig lære om Verdensmålene. Derfor har vi i midten af udstillingen lavet solen, der fungerer som et kreativt område. Solen er livgivende og kraftfuld, på nøjagtigt samme måde som kreativiteten er det,” siger Shane Brox.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børn og voksne kommer blandt andet igennem storbyen, når de går gennem udstillingens fire verdener. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus.
Børn og voksne kommer blandt andet igennem storbyen, når de går igennem udstillingens fire verdener. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus.

Læs også: "Selv det mest logiske, rationelle og største Excel-menneske kan få vækket nogel følelser igennem kunsten"

Både børn og voksne bliver klogere

Når børnene selv skal tænke kreativt og skabe genstande til udstillingen, oplever Shane Brox, at det åbner for en dialog og forståelse omkring Verdensmålene blandt både børn og voksne. For selvom formen i ”Vores Verden” er mest for børn, så kan de voksne også lære noget nyt. Udstillingen er nemlig også med til at give de voksne nye tankevækkende perspektiver gennem en underfundig humor på nogle svære emner.

”Udstillingen skaber dialog mellem børn og voksne. Når ting bliver gjort med humor og leg, så lærer man bedre og får Verdensmålene ind under huden. Jeg hører, at selv for mange voksne er Verdensmålene blevet mere konkrete og lette at forstå.”

Udstillingen er støttet af Spar Nord Fonden, NOJ Fonden og Brødrene Hartmanns Fondvarer og varer indtil 18. oktober 2020. Der er gratis adgang for børn.

Alt i udstillingen "Vores Verden" er bygget op af genbrugsmaterialer eller genstande fra gemmerne på Naturhistorisk Museum og Nationalmuseet. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus
Alt i udstillingen "Vores Verden" er bygget op af genbrugsmaterialer eller genskabe fra gemmerne på Naturhistorisk Museum og National Museet. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus