Gratis tandpleje til Københavns udsatte er en stor succes

Københavns socialtandpleje passer på tænderne hos byens mest udsatte borgere, og det er godt for deres sundhed.

For københavnere, der lever på gaden, kan det være vanskeligt at gå til tandlægen – men netop den gruppe mennesker har et stort behov for tandpleje.

Derfor indførte Københavns Kommune i 2020, at socialt udsatte borgere, som bruger byens herberger og varmestuer, er hjemløse og måske har et misbrug af alkohol eller stoffer, kan komme gratis til tandlægen. Det kan de hos socialtandplejen, som har tre klinikker i København, og det har mange valgt at takke ja til.

En ny evaluering viser nemlig, at tilbuddet er meget populært. Antallet af borgere, der var i et forløb hos socialtandplejen, voksede fra 608 borgere i 2021 til 1.012 borgere i 2022.

”Socialt udsattes virkelighed er lysår fra det, vi andre oplever i hverdagen. For hjemløse borgere kan et rutinemæssigt besøg hos tandlægen føles som et uoverskueligt projekt,” siger Københavns socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) i en pressemeddelelse.

”I København står personale klar med støtte og opbakning, så de socialt udsatte borgere møder op hos tandlægen ikke bare første gang, men også ved anden eller måske tredje behandling. Det gør en kæmpe forskel. for når alt andet er kaos, er det en stor hjælp, at vores medarbejdere er med de hjemløse hele vejen fra gaden til klinikken,” siger hun.

Det fremgår af evalueringen, at borgerne, som bruger tilbuddet, er meget tilfredse med behandlingerne og oplever, at tandlægerne møder dem på en ordentlig og respektfuld måde.