Gratis blomsterfrø til trængte bier

Økologisk Landsforening uddelte i samarbejde med Føtex op til 70.000 poser med økologiske frøblandinger sidste fredag. Når posernes indhold bliver til blomster, forbedrer de levevilkårene for Danmarks vilde bier.

Der findes 292 forskellige arter af bier i Danmark, hvoraf 50 ikke er set siden 1974. En del af disse er sydlige arter, der er strejfet til Danmark, men mange oprindelige arter anses som uddøde her i landet. Det skyldes blandt andet mangel på føde, dvs. blomster, for få levesteder og landbrugets brug af pesticider. Nedgangen i antallet af bi-arter og andre bestøvere er problematisk, da de leverer en afgørende indsats i produktionen af afgrøder.

Økologisk Landsforening gav sidste fredag bierne en hjælpende hånd med 70.000 poser blomsterfrø. Der var mikset 10 forskellige økologiske blomsterfrø i poserne, der blev uddelt i 102 forskellige Føtex-butikker over hele landet.

Læs også: Furesø er første giftfri kommune

”Der er brug for mere mad til de vilde bier, og vi kan alle sammen hjælpe til. Sammen med Føtex har vi gjort det nemt for danskerne at gøre en forskel for bierne. Ved at så de gratis blomsterfrø i sin have eller altankasse, kan man hjælpe med at give bestøverne bedre vilkår”, siger Christina Udby Hansen, projektleder i Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Bierne får 35 fodboldbaner blomster

Økologisk Landsforening uddeler ikke kun frøblandinger til kunder i Føtex. Organisationen samarbejder også med 250 økologiske landmænd, der har modtaget frøblandinger, som de i den nærmeste fremtid vil sprede ud på ca. 1000 m2 jord, som landmændene frivilligt har taget ud af drift. Det svarer til 35 fodboldbaner med blomster, som vilde bier og andre bestøvere kan få føde fra.

Læs også: Flere danskere sorterer madaffald

I en undersøgelse fra 2016 vurderede IPBES, der overvåger den globale biodiversitet og økosystemet på vegne af FN, at den bestøvning, som dyr foretager, resulterer i 5-8 procent af den samlede landbrugsproduktion på verdensplan. Tabet af bier og andre bestøvere er derfor også et økonomisk problem for landbruget, da dyrene er med til at producere afgrøder, der årligt indbringer mellem 1600 og 3900 milliarder kroner på verdensplan.