Furesø er første giftfri kommune

Som den første kommune i Danmark har Furesø tilmeldt sine otte millioner kvadratmeter projektet Giftfri Have for at beskytte grundvandet.

”Den grønne omstilling er mere aktuel end nogensinde før, og bevarelsen af vores drikkevand optager os meget i Furesø Kommune,” siger Lene Munch-Petersen (S), formand for Udvalget for Natur, miljø og grøn omstilling i Furesø Kommune.

Furesø Kommunes gartnere har ikke anvendt sprøjtegift på kommunens arealer i 20 år. Men det bekymrer, at sprøjtegifte dukker op i drikkevandsboringer i Danmark, og at flere kommuner overvejer at genindføre sprøjtegift til at bekæmpe ukrudt for at spare penge, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Læs også: Sortering af 4000 batterier hjælper tre Verdensmål

Derfor har kommunen som den første tilmeldt deres egne arealer til Giftfri Have, som er Danmarks Naturfredningsforenings og Landsforeningen Praktisk Økologis fælles initiativ mod sprøjtegift i de danske haver.

”Vi er ikke naive, og vi ved godt, at vi ikke alene kan sikre det rene drikkevand i Danmark. Men vi vil gøre vores del. Med vores deltagelse i kampagnen kan vi forhåbentlig inspirere andre til også at blive giftfri – andre kommuner, såvel som virksomheder og private haveejere. Det er et fælles ansvar”, siger Lene Munch-Petersen

Læs også: Danmark vinder sølv i verdensmål

Når man bruger sprøjtegifte på marker, haver og andre arealer, forsvinder giftene ikke. De kan sive ned i jorden og risikerer at ende i grundvandet, skriver Danmarks Naturfredningsforening.

En ny opgørelse fra det geologiske datacenter GEUS viser for eksempel, at en udbredt svampegift - dimethylsulfamid (DMS) - er fundet i næsten hver tredje drikkevandsboring. I næsten hver tiende boring var indholdet højere end den tilladte grænseværdi.