Flere danske kommuner er mere klimaambitiøse end Folketinget

Der bliver rykket på den vedvarende energi ude i de danske kommuner. Både store og små kommuner rundt i landet har ambitiøse mål for vedvarende energi.

I slutningen af juni i år indgik alle partier i Folketinget en ny energiaftale frem mod 2030. Her skal 55 procent af landets energiforbrug dækkes af vedvarende energi. En lang række danske kommuner har heldigvis meget større planer.

Samsø Kommune bliver allerede dækket 100 procent af vedvarende energi, primært fra vindmøller og solceller – og den lille ø producerer endda så meget ren energi, at der bliver eksporteret til Jylland. Samtidig er der også en ambitiøs plan om at blive helt fossilfri i 2030, hvilket betyder, at alle diesel- og benzinbiler skal skiftes ud med elbiler, og at færgen til øen, der nu sejler på naturgas, også skal omlægges til biogas. Langeland Kommune producerer i dag også mere grøn energi, end øen selv har brug for, og eksporterer til andre kommuner.

I Ringkøbing-Skjern Kommune besluttede Byrådet allerede i 2008, at kommunen skulle være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i 2020.

I Danmarks nordligste kommune, Frederikshavn, er målet 100 procent vedvarende energi i 2030. I Gladsaxe Kommune nordvest for København har man en meget ambitiøs plan for alt fra sundhed til uddannelse baseret på Verdensmålene. Her er et af de konkrete mål, at kommunen skal være dækket af vedvarende energi i 2035.