”Verdensmålene gør tingene mere håndgribelige”

Skive Kommune bruger Verdensmålene til at fortælle om det eksisterende bæredygtighedsarbejde, men det er svært at arbejde direkte med målene. ”Det er en god rammefortælling,” siger kommunen.

Skive Kommune har vedtaget en ny, ambitiøs energi- og bæredygtighedsstrategi, der blandt skal sikre, at kommunen bliver 100 procent selvforsynende med vedvarende energi senest i 2029. Skive Kommune skriver, at strategien tager udgangspunkt i Verdensmålene, men planen er snarere en naturlig fortsættelse af kommunens generelle bæredygtighedsarbejde, og strategien er ikke blevet til på baggrund af målene. I stedet bruges Verdensmålene til at sætte Skives bæredygtighedsarbejde i et globalt perspektiv overfor borgere og virksomheder, forklarer Rikke May Jensen, som er konsulent i Teknik, Miljø & Udvikling i Skive Kommune.

”I Skive Kommune har vi arbejdet med bæredygtighed og energi i mange år, så derfor fortsætter vi med det gode arbejde, vi har gjort indtil nu,” siger Rikke May Jensen.

Energi- og bæredygtighedsstrategien er en ambitiøs forlængelse af det bæredygtighedsarbejde, Skive Kommune efterhånden har arbejdet med i 40 år. Derfor kan det være en udfordring at benytte Verdensmålene aktivt til at udvikle nye idéer som udgangspunkt for en kommunestrategi, mener Rikke May Jensen. Verdensmålene er dog et godt værktøj til at fortælle om arbejdet med bæredygtighed.

”Vi bruger Verdensmålene til at gør tingene mere håndgribelige, når vi skal forklare, hvorfor vi arbejder på at opnå de forskellige mål. Det giver en ekstra pondus, når folk får at vide, at der faktisk findes en global plan for at nå i mål indenfor en overskuelig fremtid,” fortæller hun.

Alle skal med

Skive Kommunes energi- og bæredygtighedsstrategi handler også især om virksomheder. Kommunen vil gerne øge fokus på cirkulær økonomi og arbejder derfor på at tiltrække firmaer, som er gode til at genbruge og gendesigne materialer.

Lige nu er kommunen, Region Midtjylland og EnergiFonden Skive i gang med at etablere erhvervsparken GreenLab Skive, der skal blive Danmarks centrum for udvikling af vedvarende energi og genbrug af ressourcer. Den store norske virksomhed Quantafuel, der omdanner plastaffald til syntetisk og bæredygtigt diesel, har blandt andet bosat sig i erhvervsparken.

Et andet eksempel er åbningen af verdens første søstjernefabrik i kommunen.

”Det er den første fabrik af sin art, hvor man hjælper både miljøet i Limfjorden, klimaet og økonomien. Man fjerner søstjernerne, som ødelægger muslingeproduktionen. De søstjerner bliver til proteintilskud i økologisk dyrefoder, mens man kan sælge flere muslinger,” forklarer Rikke May Jensen.