Årets Landsby har bæredygtighed øverst på dagsordenen

Delebiler, spildevandsrensning og en byttecentral for tøj er med til at give Torup prisen som årets landsby.

Nordsjællandske Torup og dets 350 indbyggere har arbejdet med bæredygtighed de sidste 30 år, og den indsats bliver nu belønnet med en pris som årets landsby 2019. I Torup ligger bydelen og økosamfundet Dyssekilde, der blandt andet har delebiler, egen spildevandsrensning, solceller og byttecentral for brugt tøj.

Det er Landdistrikternes Fællesråd, der uddeler Årets Landsby-prisen sammen med Landsbyerne i Danmark. Carsten Hansen er formand for bedømmelseskomitéen, og han fremhæver Torup som en by, der tænker fremadrettet, når det gælder bæredygtighed.

Læs også: Byerne trækker i arbejdstøjet for bæredygtighed

”Landsbyen Torup formår at bygge bro mellem fortidens og fremtidens landsbysamfund. Helt konkret eksemplificeret i den nye bydel, der skal vise vejen for det bæredygtige liv på landet,” fortæller han i en pressemeddelelse.

Prisen for Årets Landsby har et nyt tema hvert år og temaet i år er "Den bæredygtige landsby”. Bedømmelseskomitéen lagde derfor fokus på miljø- og energimæssig bæredygtighed, men også på social-, kulturel- og økonomisk bæredygtighed.

Læs også: Furesø er første giftfri kommune