Danskernes kendskab til Verdensmålene er eksploderet

Næsten to ud af tre danskere har nu hørt om Verdensmålene, viser ny måling. Det er den største stigning nogensinde. ”Det er helt fantastisk,” siger Kristian Jensen, formand for Folketingets 2030-Netværk.

På blot to år er kendskabet til FN’s Verdensmål steget eksplosivt herhjemme. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Verdens Bedste Nyheder. 62 procent af danskerne siger, at de har hørt om Verdensmålene, mod blot 35 procent i 2017. Det er en stigning på 77 procent, hvilket betyder, at det er den største vækst i kendskab siden målene blev vedtaget for præcis fire år siden.

”Det synes jeg er helt fantastisk, og det er en kæmpe cadeau til alle de organisationer og kampagner, der har arbejdet med at udbrede kendskabet til Verdensmålene, eller taget målene ind i virksomhedsstrategier og kommunalplaner,” siger Kristian Jensen (V), der er formand for Folketinget tværpolitiske 2030-Netværk for målene og som har arbejdet med Verdensmålene både som udenrigs- og finansminister.

”Det er en fantastisk fælles indsats, der har løftet kendskabet op, så næsten to tredjedele af danskerne kender til dem”.

Verdensmålene er for alle

Verdensmålene blev vedtaget af 193 lande den 25. september 2015. I de efterfølgende år havde omkring en tredjedel af danskerne hørt om målene, indtil kendskabet nu er vokset eksplosivt mellem 2017 og 2019.

”Jeg tror, at det skyldes, at vi i Danmark har nogle stærke partnerskaber. Alt fra de danske civilsamfundsorganisationer over Danmarks Idrætsforbund til spejderbevægelsen har taget målene til sig, vi har fået Kommunernes Landsforening engageret, og virksomhederne er med. Det viser, at Verdensmålene ikke er et nicheprojekt, som blot er for dem, der er særligt glade for naturen eller specielt politisk engageret i den ene eller anden retning. Verdensmålene er for alle,” forklarer Kristian Jensen.

Læs også: Verdensmålene er helt fremme i den nye regeringsaftale

Epinion-undersøgelsen viser også, at 92 procent af dem, der kender Verdensmålene, mener, at de er vigtige, og at 81 procent af dem mener, at Danmark bør gå forrest med at sikre, at verden når målene. Begge tal svarer omtrent til tidligere undersøgelser.

Fra kendskab til handling

Mange af de organisationer, virksomheder, kommuner, skoler og privatpersoner, der har været med til at banke Verdensmålene fast i danskernes bevidsthed, arbejder allerede hårdt for at gøre målene til virkelighed både herhjemme og ude i resten af verden. Men nu bliver næste skridt at få omsat det brede kendskab til målene i befolkningen til et bredt engagement, mener Kristian Jensen.

”Nu skal vi have engageret alle, så vi kan omsætte kendskabet til konkret handling. Det lægger selvfølgelig et pres på os politikere på Christiansborg, men det lægger også et pres på alle de gode kræfter, der har været med til at brede målene ud til danskerne”, siger han.

Læs også: Danmark er bedst til Verdensmålene

Kristian Jensen har i sit politiske arbejde med Verdensmålene oplevet, hvordan flere og flere folketingsmedlemmer begynder at arbejde med Verdensmålene. Han peger på, at jo flere danskere, der kender dem, jo mere hjælper det politikerne med at holde fokus på målene.

”Der er virkelig noget, der har fået klangbund i Folketinget. Der er nu 60 folketingsmedlemmer, over en tredjedel af Folketinget, der er med i 2030-Netværket, og det er det største og bredeste netværk i Folketinget,” forklarer han.

”De nye, høje kendskabstal viser i høj grad, at vi har knækket koden for at gøre Verdensmålene til nogle fælles mål.”