Danmark er bedst til Verdensmålene

Selvom der stadig er nok at tage fat i med at implementere målene, har Danmark arbejdet sig op på førstepladsen.

Hvert år kommer FN sammen med den internationale tænketank Bertelsmann Stiftung med en temperaturmåling på arbejdet med Verdensmålene. 162 lande har data nok til at få en karakter, og i år har Danmark – efter nogle år på andenpladsen – overhalet Sverige og er nu nummer ét.

Det betyder ikke, at arbejdet med Verdensmålene er fuldført herhjemme. Der er stadig anmærkninger og røde streger til Danmarks indsats på en række områder. Men det betyder, at ud af de 193 lande, der i 2015 gav hinanden håndslag på at søsætte Verdensmålene som en ramme og rettesnor for hele verdens udvikling, ligger Danmark længst fremme på den konkrete implementering.

Flere mål halter

De nordiske lande sidder tungt i spidsen af landenes implementering af målene. I alt scorer Danmark 85,2 point ud af 100 mulige. Vores svenske naboer er nummer to med 85,0 point, og Finland klarer en tredjeplads med 82,8 point. Norge er blevet nummer otte.

Alligevel understreger rapporten, at ingen lande kan nå alle Verdensmålene ud fra den kurs, der er lagt nu. Også i Danmark kræver det stadig større politiske ambitioner og ændrede indsatser, hvis vi skal have en chance for at nå i mål.

I Danmark er det ifølge rapporten især arbejdet mod mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion og mål 14: Livet i havet, der halter. Men også implementeringen mål 2: Stop sult, mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund samt mål 13: Klimaindsats får en løftet pegefinger med på vejen.