Dansk virksomhed vil give dine gamle ting nyt liv

Vi skal stoppe med at købe tingene så billigt, at de hurtigt går i stykker og må kasseres. I stedet skal vi reparere og genbruge mere, mener ny dansk virksomhed, der vil tjene penge på at matche folk med reparatører, der kan give nyt liv til ting som sko, cykler og elektronik.  

Verden over bliver store mænger elektronik og andre produkter hvert år smidt ud, fordi produkterne går i stykker. I mange tilfælde er det endda en bevidst strategi fra producentens side, at produktet skal gå i stykker kort tid efter garantiens udløb, så kunden er nødt til at købe et nyt produkt. Denne såkaldte planlagte forældelse er skyld i stort unødvendigt ressourceforbrug.

Den nye danske virksomhed Make it Good Again er en online markedsplads, hvor folk udbyder og efterspørger hjælp til at reparere alt fra vaskemaskiner til mobiltelefoner. Det foregår sådan, at man beskriver, hvad der er galt med produktet, og tilmeldte reparatører kan så give bud på, hvad de skal have for at reparere skaden.

Kunden vælger selv, hvilket tilbud der er det bedste. For eksempel baseret på pris, afstand til reparatøren, osv. Hvis reparationen ikke lykkes, skal kunden ikke betale, men hvis det fungerer, betaler kunden reparatøren gennem Make it Good Again-platformen, som så tager 15 procent af beløbet i formidlingsgebyr.

Oldgammel radio spiller igen

Virksomheden skriver på sin hjemmeside, at deres vision er at samle reparationsbranchen i Danmark og gøre op med køb-og-smid-væk-kulturen. I stedet ønsker de at støtte genbrugstankegangen, men direktør Jacob Britze erkender, at en del af de produkter, der i dag købes, går i stykker smides væk, er så billige, at det er svært at lave en forretning ud af at reparere dem.

”Når man kan købe en ny mælkeskummer til en halvtredser, vil de færreste nok betale de 100 kroner, som det koster at få den repareret gennem os, men man kan selvfølgelig vælge at gøre det for miljøets skyld,” siger Jacob Britze.

En anden begrænsning er, at selvom man ofte kan skifte skærmen på en mobiltelefon, bliver telefonerne gradvist forældede af, at styresystemet løbende bliver opdateret, så apps ikke længere fungerer. Det kan en dansk reparatør selvfølgelig ikke gøre noget ved.

På trods af dette oplyser Make it Good Again, at de siden lanceringen 21. maj har gennemført over 60 reparationer. Blandt andet på sko og tøj, hårde hvidevarer, køretøjer, og især elektronik. Og selv hvis det ikke kan betale sig at reparere meget gamle ting, kan de nogle gange bygges om, så de alligevel får nyt liv.

”Vi havde en kunde med en oldgammel radio, der ikke kunne repareres, men kunden fik i stedet sat helt moderne indmad i, så den fik både DAB og Bluetooth. Men det er stadig de originale højttalere, der spiller,” fortæller Britze.

Mener ikke, det vil trykke lønnen

Da delebilsappen Uber startede i Danmark, fik de megen kritik for at være skadelig for taxibranchen. Men Britze mener ikke, at hans virksomhed er løntrykkende for små reparatører, selvom de konkurrerer mod hinanden for at give kunden den laveste pris, og selvom han som mellemled tager en bid af kagen.

”Faktisk oplever vi, at det er helt omvendt. Gennem os får mindre reparatører adgang til en langt større kundebase, uden at lægge 100.000 kroner til at annoncere gennem f.eks. Google Adwords. Og selvom mindre og større reparatører konkurrerer mod hinanden, har de forskellige fordele. For eksempel er der større reparatører ofte dyrere, men mere fleksible i forhold til at komme ud til kunden og reparere ting om aftenen. Det er kunden, der vælger, om det er den private, den mindre, eller den større reparatør, der tilbyder den bedste løsning”.

Det samme gælder, hvorvidt kunden får garanti på, at reparationen holder.

”Vi har både professionelle og ikke-professionelle reparatører tilknyttet. De professionelle vil tilbyde garanti, amatører gør oftest ikke. Vil du gerne have lavet dit stereoanlæg for 100 kroner med risiko for, at det går i stykker igen, eller for 3-400 kroner med en garanti, det er op til dig. Du kan se reparatørens rating og garanti, inden du vælger,” slutter Britze.