Brushane i vildt babyboom på Mandø: ”Det er ikke set i mere end 30 år”

Den truede fugl brushanen er i stor fare for at forsvinde fra Danmark som ynglefugl, men i år har tre hunner fået unger på vadehavsøen Mandø.

Brushanen er en truet engfugl, som i mange år ikke har ynglet i Danmark. Men nu er der sket lidt af en sensation på den lille vadehavsø Mandø.

For bare i år har hele tre hunner fået unger på Mandø.

Og selvom det ikke lyder af meget, er det faktisk en stor stigning. I løbet af de sidste 30 år har der nemlig kun været fem ynglepar på øen.

De gode resultater kommer efter en stor indsats for at give brushanen og andre sjældne fugle nye og bedre levesteder på Mandø med den naturgenopretning, som Den Danske Naturfond, Esbjerg Kommune, Nationalpark Vadehavet og Naturstyrelsen har arbejdet med på øen siden 2016.

”Det er utrolig vigtigt, at der genoprettes natur i en lidt større skala, for vi ved, at naturprojekter på mindre arealer ikke giver den samme effekt på de trængte engfugle,” siger John Frikke, der er naturkonsulent ved Nationalpark Vadehavet i en pressemeddelelse.

Naturgenopretning

Den Danske Naturfond har opkøbt arealer på Mandø, og siden har et naturprojekt genoprettet og forbedret naturen på øen, for at sikre yngleområder for fugle i Vadehavet.

Det har de gjort ved at ændre hældningen på grøfter og vandhullers skrænter, hæve vandstanden og lukke græssende kvæg ud i de vigtigste yngleområder senere end førhen, for at sikre, at fuglenes æg og unger er klar til det. Desuden har de fældet krat og træer i området for at gøre det svært for krager at overvåge området og dermed æde æg og unger.

Og det har altså virket.

”Det gavner naturen og den trængte biodiversitet, når vi sikrer vilde dyr og planter flere levesteder og sammen giver naturen bedre vilkår,” siger Mads Jakobsen, som er ansvarlig for Den Danske Naturfonds indsats på Mandø.

De undersøgte arter klarer sig godt under de nye forhold, og det er ikke alene brushanen, der er i fremgang. Det viser sig nemlig, at også den sjældne stor kobbersneppe og rødben har god ynglesucces.

Men forandringerne i naturen tager tid. Måske endda megen tid. De gode resultater, som allerede er opnået, tyder på, at engfuglene har en fremtid på den karakteristiske vadehavsø.