Alkoholfri øl hitter hos danskerne

Flere og flere danskere vælger at hælde øl uden alkohol op i glassene. På 10 år er salget firdoblet ifølge bryggeriernes brancheforening, og samtidig er danskernes alkoholforbrug langsomt faldet.

Hvis du for nylig har stået i dit lokale supermarked og kigget på hylderne med øl, har du nok lagt mærke til det: Der er kommet et langt større udvalg af forskellige øl, som er helt – eller næsten – fri for alkohol.

At udvalget er blevet større hænger sammen med, at det er blevet mere og mere udbredt at drikke øl uden alkohol. De seneste 10 år er salget af alkoholfri øl nemlig firdoblet. Det skriver brancheorganisationen Bryggeriforeningen i en pressemeddelelse.

I 2023 drak danskerne 8,3 millioner liter alkoholfri øl fra de danske bryggerier, som er en del af Bryggeriforeningen, og det er en stigning på 11,5 procent sammenlignet med året før.

Danskerne drikker mindre, men stadig meget Læs også
Udgivet

Danskerne drikker mindre, men stadig meget

På ti år er danskernes alkoholforbrug faldet, men vi er stadig det land i norden, der drikker mest…

”Succesen for alkoholfri øl har primært to årsager. Dels er bryggerierne blevet bedre til at brygge alkoholfri øl, som er en nydelse at drikke. Dels rammer den alkoholfri øl perfekt ned en trend, hvor det gælder om at være sund uden at gå på kompromis med kvaliteten”, siger Bryggeriforeningens direktør, Nick Hækkerup, i pressemeddelelsen.

Fra studentervognskørsel til snapseglassene på julefrokostbordet: Danmark har generelt en kultur for at drikke meget. Ifølge interesseorganisationen Alkohol og Sundhed drikker 1 ud af 10 danskere mere end 10 genstande om ugen, som er Sundhedsstyrelsens maksimale anbefaling. Samtidig er Danmark det land i Europa, hvor der bliver drukket mest alkohol.

Men kurven går langsomt nedad. Salget af alkohol i Danmark er faldet siden 1980’erne, og andelen af danskere, der drikker mere end 10 genstande om ugen er også stødt faldende hos både mænd og kvinder.

Det er godt for danskernes sundhed, hvis flere vælger alkohol fra, selv når de drikker øl. Det er nemlig aldrig sundt at drikke alkohol. Tværtimod kan bare det at drikke en lille smule alkohol forøge risikoen for at dø tidligt.

Det meste øl uden procenter bliver drukket i hjemmet. Ifølge Bryggeriforeningen bliver 87 procent af de alkoholfrie øl købt i butikkerne, mens 13 procent serveres på barer og restauranter.

Regeringen vil skodde de unges cigaretter i nyt sundhedsudspil Læs også
Udgivet

Regeringen vil skodde de unges cigaretter i nyt sundhedsudspil

I dag bliver det længe ventet sundhedsudspil lanceret. En af forslagene er blandt andet at forbyde…