Danskerne drikker mindre, men stadig meget

På ti år er danskernes alkoholforbrug faldet, men vi er stadig det land i norden, der drikker mest og har tidligst debutalder for alkohol.

Vi drikker mindre, end vi har gjort tidligere. Omregnet til liter ren alkohol er danskernes alkoholforbrug er gået fra at være 12,1 liter i 2007 til 9,1 liter i 2017. Det svarer til et fald på cirka en fjerdedel. Det skriver DR.

Tallene er hentet fra en OECD-rapport, der sammenligner de forskellige landes årlige alkoholindtag målt i liter for personer over 15 år.

Men selvom Denmark nu er nede på 9,1 liter, så er vi stadig det nordiske land, der indtager mest alkohol. Forbruget er 6 liter i Norge, 7,1 liter i Sverige og 8,4 liter i Finland.

Læs også: Københavns Kommune gør kål på CO2-tunge fødevarer og sætter planter på menuen

Danske unge starter tidligt
Et andet punkt, hvor Danmark adskiller sig i forhold til de nordiske lande, er debutalderen for at drikke alkohol, viser en undersøgelse fra Vidensråd for Forebyggelse.

”Danske børn og unge er over de seneste 20 år blevet ældre, før de stifter bekendtskab med alkohol, og de drikker også mindre nu end tidligere. Alligevel er de blandt de unge i Europa, der drikker allermest, også når det kommer til decideret fuldskab,” skriver Vidensråd for Forebyggelse i en pressemeddelelse fra juni.

Vidensråd for Forebyggelse foreslår at hæve aldersgrænsen for køb af øl og vin fra 16 til 18 år, samt gøre det dyrere at købe sprut.

Læs også: Danske supermarkeder forbyder farligt sprøjtemiddel