Unge rejser sig fra skolebænken og går til eksamen i globale løsninger

Verdensmålene får elever fra Vipperød Skole til at tage ansvar.

En skaterpark til at skabe øget trivsel blandt Vipperøds unge. Et skolekøkken, der sætter bæredygtighed, lokale råvarer og "ungdoms-appeal" på menuen. Tørrede suppeurter til brug i udviklingslande. Et transportabelt skolebord til afrikanske skolelærer, der er inspireret af DR-programmet Nak og Æd, hvor kokken og jægeren altid banker et bord sammen, inden de skal spise et overdådigt måltid. Det kan lyde som om, at det stikker i alle retninger, men faktisk er alle eksempler på løsninger til Verdensmålene.

På folkeskolen Vipperød Skole i Holbæk Kommune har eleverne på ottende klasse nemlig lige været til eksamen. Det var ikke i de sædvanlige fag som historie, dansk eller matematik. I stedet har de skabt danmarkshistorie ved at være de første nogensinde til at gå til eksamen i faget Verdensmål.

Verdensmålseksamen er ikke en ekstra prøve, men i stedet en erstatning af eksamen i håndværk/design, madkundskab og billedkunst, og derfor er det også tænkt, at de fag skal inkluderes, når eleverne præsenterer deres løsning. De skal nemlig konstruere og bygge et håndlavet produkt, der kan ”løse” et Verdensmål. De tidligere nævnte eksempler er netop, hvad de unge kreative hjerner kom op med.

”Vi har flyttet de her Verdensmål tættere på eleverne ved at vise dem, at de faktisk har færdigheder til og mulighed for at forandre, selv hvis det er en lille forandring,” forklarer Søren Nørgaard Meinert, der er lærer på Vipperød Skole.

Alle skal være en del af løsningen

Verdensmålene er den mest ambitiøse plan for klodens udvikling nogensinde. Alle lande har skrevet under på at afskaffe fattigdom, bekæmpe ulighed og bremse klimaforandringer inden 2030. Det er alle, der kan og skal være med til, at vi når den plan. Også ottende klasser fra Vipperød Skole, siger Søren Nørgaard Meinert.

”Det kan måske virke som om, at Verdensmålene kun belyser problemer og dermed løsninger, der findes ude i verden og langt fra os. Faget har gjort eleverne nysgerrige på om, målene faktisk er tættere på os, end de tror, og om det kunne være dem, der banede vejen for en bedre verden”.

Han uddyber, at eleverne skal lære, at selv om det kan virke uoverskueligt at løse udfordringerne som mangel på rent vand, naturkatastrofer og underernæring i Sydøstasien, eller konflikter og ekstrem fattigdom Syd for Sahara, som Verdensmålene også berører, så er det stadig vigtigt at tage ansvar.

For Verdensmålene handler også om at rydde op i et problem i deres lokalområde, og indsigt i, at eleverne selv kan forandre deres egen hverdag til det bedre. Det er ikke nogen andre, der skal gøre det for dem. De har lært, hvis de gør en indsats, så kan de skabe løsninger med deres egne hænder, og de ved nu, hvad det vil siger at være en ansvarlig medborger.

”Da vi talte om for eksempel Verdensmål 15, der er livet på land, lærte eleverne om biodiversitet og byggede redekasser til fugle i området, hvis naturlige leveområder svinder mere og mere ind. Eleverne blev dermed bevidste om biodiversitetskrisen, men også om, at der findes løsningerne, de har evnerne til at være en del af,” forklarer han.

Frihedsforsøget har været en øjenåbner

Faget Verdensmål er lokalt udviklet på Vipperød Skole som del af Frihedsforsøget. Udvalgte kommuner fik frihed til at gøre tingene på nye måder på en række velfærdsområder. Regler og rammer - både de nationale og de kommunale - skulle suspenderes. I stedet skulle ledere, medarbejdere og borgere sammen gentænke arbejdet og skabe bedre resultater. På Vipperød Skole blev det altså til en Verdensmålseksamen.

Søren Nørgaard Meinert forklarer, at det har været en øjenåbner for eleverne, men også for ham. Der er nemlig blevet skabt en bro mellem problem, teori og handling, som har manglet før.

”Jeg har undervist i Verdensmålene i mange år, men det har været i forbindelse med samfundsfag og geografi. Derfor var der meget data, PowerPoints, læsning og verdenskort, men at elever nu skal bruge deres hænder og kreativitet giver ekstra meget læring og dybde. Det betyder alverden for deres forståelse af Verdensmålene,” siger han.

”Jeg håber virkelig, at faget bliver udbredt og til et ”ægte” fag. Det fungerer hamrende godt, når eleverne selv bliver involveret, og de kan mærke, at de lærer noget, de kan bruge til noget”.