Danske skoleelever får bæredygtige madlavningsbøger mellem hænderne

For andet år i træk får danske folkeskoler tilbudt gratis bøger til Madkundskab, der sætter fokus på bæredygtighed, madspild og grønne retter.

Et gammelt ordsprog lyder, at du bliver, hvad du spiser. Dét har Spar Nord Fonden taget til sig og doneret tusinde af bøger til danske folkeskoler. Bøgerne er proppet med bæredygtige opskrifter, der kan benyttes i faget Madkundskab. I samarbejde med blandt andet Danmarks Lærerforening, står der altså nu bøger, der giver grønne fingre og mætte maver, til rådighed på 783 skoler i Danmark samt skoler i Torshavn og Schleswig. Det vil sige, at cirka to ud af tre danske folkeskoler har taget imod tilbuddet.

Det har været op til de enkelte undervisere selv at bestille bøgerne hjem. En af dem, der har bestilt de gratis klassesæt, er Lene Klamer Jørgensen, der er lærer på Kildebjergskolen i Mørkøv:

”Bøgerne er rigtig gode, fordi børnene forstår indholdet og har nemt ved at bruge det,” siger hun i en pressemeddelelse. Hun fortæller, at hun har brugt bøgerne i undervisningen i 6.-9. klasse.

”Børnene har fået et stort fokus på bæredygtighed og tager også snakken videre med hjem til deres forældre, hvor de diskuterer bæredygtighed og vigtigheden i, at man blandt andet ikke smider for mange rester ud”.

En kæmpe gave

Materialet er udarbejdet af forfatter og lektor i madkundskab, Helle Brønnum Carlsen og består af en digital undervisningsvejledning, opskriftsbog og teoribog.

Med over 182.000 trykte bøger fordelt over to skoleår, har opskrifterne ikke kun gavnet undervisningen, men også familier rundt i Danmark, mener Regitze Flannov, der er Formand for Undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening:

”Det et krav, at mens teoribøgerne bliver på skolerne, så skal eleverne tage opskrift- og inspirationsbøgerne med hjem, så de kan inspirere familien med bæredygtige råd og lækre grønne retter. Dét er undervisning, der rykker”, siger hun i pressemeddelelsen.

Opskrifterne spænder også vidt fra Banana split til brændenælde pesto.

En bæredygtig fremtid

Faget Madkundskab kan mere end bare at lære børnene at lave mad, men være med til at påvirke fremtiden i en mere bæredygtig retning, mener Claus Meyer, der er kendt for Meyers Madhus.

”Det er ikke alle forældre, der har det fornødne overskud eller den nødvendige indsigt til at kunne vise børn vejen til en madkultur fuld af sanselige oplevelser og med så mange oplagte muligheder for at tage et ansvar for, at de efterfølgende generationer også kan få et godt liv på jorden,” siger han og fortsætter:

”Lige præcis dér har faget Madkundskab i særdeleshed og Folkeskolen i almindelighed en central opgave. Alle børn har ret til et rigt madliv og til at få en chance for at være medskabere af en bæredygtig fremtid”.

Udover at blive mere bæredygtige, kan klasserne vinde præmier. De klasser, som gennemfører et undervisningsforløb med materialet og uploade et klassefoto fra undervisningen vil blive belønnet med 1000 kroner i tilskud til en udflugt eller klassefest.