Verdens første genanvendelige vindmøllevinge bliver produceret i Danmark
Et vindmøllefirma har knækket koden til et stort genanvendelighedsdilemma
Vindmøller står ranke og blege overalt i det danske landskab. Der står cirka 5.600 vindmøller på land og flere end 500 på havet. De skaber grøn energi til tusindvis af hjem. Selvom vindmøller er grønne, er der steder, hvor teknologien stadig er mangelfuld: Et af de steder er, at de ikke er 100 procent genanvendelige.
Det er især en udfordring at genbruge vingerne på møllerne, da vingerne er designet til at have både lav vægt og høj styrke. Det kræver en stærk binding mellem to forskellige materialer – glasfiber og epoxy. Dilemmaet er, at den selvsamme binding gør det svært at genanvende materialerne, fordi vingerne er vanskelige at skille ad.
Nu er koden knækket. Den spanske vindmøllegigant Siemens Gamesa har bygget verdens første genanvendelige vindmøllevinger til havvindmøller. Vingerne er stemplet med ”made in Denmark”, for de bliver nemlig bygget på en vingefabrik i Aalborg.
”Genanvendelige vinger er endelige tilgængelige. Det er ikke længere en drøm. Danmark har leveret en banebrydende løsning til verdenssamfundet,” siger Global Bæredygtighedsekspert Jonas Pagh Jensen fra Siemens Gamesa.
Han har været involveret i projektet siden 2016, hvor arbejdet med at konceptudvikle begyndte. De nye vinger stod klar sidste år og blev døbt RecyclableBlades.
Siemens Gamesa har indgået kontrakt med deres første kunde til de nye vinger, energiselskabet RWE Renewables. De genanvendelige vinger skal leveres til selskabets tyske Kaskasi-havvindmøllepark nær Helgoland i Tyske Bugt. Her skal vingerne, hvis alt går efter planen, begynde at producere strøm fra senere i år.
Se, hvordan Siemens Gamesa har genbrugt deres vindmøllevinger tidligere:

Wind Turbine Blades Are Being Recycled As Bike Shelters
The World Economic Forum is an independent international organization committed to improving the…
En smuk tanke
Der er en masse ressourcer, der bliver spildt, fordi de fleste vinger, der nedtages i dag, ender deres dage på deponi. En opgørelse fra WindEurope, den europæiske brancheforening for vindenergi, viser, at der i 2025 vil være omkring 66.000 tons udtjente vindmøllevinger i Europa.
”Det er en dialog, vi har haft mange gange, hvorfor producerer man vedvarende energi med materialer, der ikke genanvendelige? Det er et kritikpunkt, vi har taget til os og gjort noget ved,” fortæller Jonas Pagh Jensen.

Danmark får sin største havvindmøllepark nogensinde
Stor, større og så Thors Vindmøllepark. Danmarks største havvindmøllepark vil i 2027 kunne forsyne…
Med RecyclableBlades er det muligt at genanvende materialerne. Materialerne i vingen består af fiberglas, plastik, træ og metal, der kan genanvendes i andre produkter. De kan blandt andet genanvendes til produktionen af biler, i sportsindustrien og husholdningsapparater. Eller bare genanvendes i andre dele af møllen.
”Vi ser det som en ressourceoptimering. Det er en smuk tanke, at materialerne om 30 år, når de nye vinger er slidte, får et nyt liv. Det her bidrager til en endnu mere bæredygtig og cirkulær vindindustri,” siger han.
Jonas Pagh Jensen fortæller, at alt afhænger af kunderne. De nye genanvendelige vinger kommer ikke på alle vindmøller med det samme. De er et dyrere produkt, og de bliver kun udbredt i den grad, som energiselskaberne vil betale for dem. Håbet er, at der bliver så stor efterspørgsel, at de bliver billigere at producere og sælge.
”Men vi arbejder selvfølgelig også på at få prisen så langt ned som muligt,” siger han.
Hvis energiselskaberne er villige til at betale mere, så kan Siemens Gamesa masseproducere RecyclableBlades i nærmeste fremtid.
”I princippet kan vi i 2024 levere til alle, der ønsker genanvendelige vinger. Der kan altså ske en hurtig omstilling til fuld genanvendelighed”.