Vejle viser vandet vejen ud

Fremtidens klima vil give flere skybrud og oversvømmelser. Men i Vejle ligger et nyt vandløb og pumpestation klar til at beskytte byen.

På en regnfuld 1. august blev et nyt vandløb og pumpestation indviet i Vejle. Det er et nyt klimasystem, som skal beskytte byen imod fremtidens skybrud. Vandløbet og pumpen leder vand fra højtliggende områder den rigtige vej ned til fjorden, så Vejle mindsker mulige oversvømmelser inde i selve byen. Systemet er en del af et større klimatilpasningsprojekt til næsten 50 millioner kroner, som skal beskytte byen imod fremtidens våde vejr, skriver Vejle Kommune.

Læs mere: 20 danske kommuner danner klimafortrop

Ud over oversvømmelser fra skybrud har Kystdirektoratet vurderet Vejle Kommune til at have høj risiko for oversvømmelser fra fjorden. Derfor vil resten af klimatilpasningsprojektet, som skal stå færdigt i 2021, bestå af regnvandsbassiner, endnu en pumpestation, en regnvandsledning samt en vandkorridor, som både skal beskytte byen imod skybrud, men også beskytte imod oversvømmelser fra havet.

Flere oversvømmelser i fremtiden

Vejle er dog ikke alene, når det kommer til store problemer med oversvømmelser. Faktisk vurderer Kystdirektoratet, at 13 andre steder i Danmark har endnu højere risiko for oversvømmelser. Og ifølge DMI's Klimaatlas kan vi godt forvente, at klimaet viser sig fra en endnu vådere side. Hvis verdens klima fortsætter med at blive varmere, varsler DMI, at der i år 2017-2100 vil være 40-150% flere skybrud i Danmark om sommeren. Oven i hatten vil vandstanden stige op til en meter.

Læs mere: Nøglen til fremtiden ligger i byens gader

Men samtidig med, at havet stiger, ser vi også en bølge af tilpasninger til klimaet. Næsten alle kommuner i Danmark har gennem de seneste år sat af klimatilpasning på programmet. Tal fra Miljøstyrelsen viser, at hele ti kommuner har fået godkendt projekter, som skal afhjælpe de oversvømmelser, som klimaet bringer i fremtiden.

Læs mere: Blåmuslinger giver førstehjælp til vejle fjord