Unge fylder værktøjskassen med håb og handling

Efter halvandet års forsinkelse på grund af corona-nedlukning kunne Verdensmålsakademiet igen slå dørene op, og det betyder, at ikke mindre end 41 nye ambassadører er klar til at rykke ud og skabe forandring.

I år blev Verdensmålsakademiet afviklet for anden gang, i samarbejde med Verdens Bedste Nyheder, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og Tuborgfondet. Det skete på Roskilde Festival Højskole. Her sad 41 engagerede og opmærksomme unge mennesker mellem 16 og 30 år, der ønsker at forandre verden. For de ved, at det er dem, der skal leve med konsekvenserne af blandt andet de menneskeskabte klimaforandringer. Men hvor der er menneskeskabte udfordringer, må der være menneskeskabte løsninger. Og det er netop det, de unge mennesker er blevet undervist i.

Ildsjælene blev klædt på til selv at kunne afholde oplæg og workshops om Verdensmålene, skabe bæredygtige projekter i deres egne organisationer eller lokalsamfund og skrive blog- og debatindlæg, for at få Verdensmålene på dagsordenen.

Foto: Lasse Bak Mejlvang
Foto: Lasse Bak Mejlvang

Magisk energi

Jesper Jais Nørgaard, der er engagementschef for Verdens Bedste Nyheder og står bag Verdensmålsakademiet, fortæller:

”Det var fuldstændig magisk. Der var bare høj energi og fornemmelsen af, at de her unge stod på en brændende platform og ville ud over stepperne. De har ventet halvandet år på at blive ambassadører, fordi der har været Corona-nedlukning. Jeg kunne virkelig mærke, at de var utålmodige for at komme i gang”.

Verdensmålsakademiet er skabt for at sikre, at unge kan handle på Verdensmålene. For fremtiden tilhører de unge, og så de skal selvfølgelig være med til at præge den, forklarer Jesper Jais Nørgaard.

Det er netop sammenholdet for en fælles sag, som får de nyklækkede ambassadører til at tro på, at det kan lykkes at skabe en bedre verden.

”Der bliver skabt et unikt fællesskab, fordi de unge mennesker tror på det gode og fremskridt. De har ja-hatten på, og alle bifalder hinandens idéer. Det er et særligt arrangement, fordi det er enestående, at der er nogle, der vil give noget af deres tid for en sag,” siger han og fortsætter:

”Men det er ikke nok bare at sige, at man vil gøre en forskel. Handling er ekstremt vigtigt. De unge mennesker skal tage dagsordenen til sig og turde at blive taget alvorligt. De skal ikke bare blive set som et festindslag, der er blevet undt 30 sekunders taletid af nogle flinke politikere. På akademiet lærer de om konstruktiv aktivisme, hvor de bliver aktive spillere i debatten og selv skal komme med løsninger”.

Foto: Lasse Bak Mejlvang
Foto: Lasse Bak Mejlvang

Håb er ikke naivt, håb er nødvendigt

På Verdensmålsakademiet bliver ambassadørerne undervist i konstruktiv journalistik, verdensmålene, retorik, samarbejde, projektdesign og handlemod. De var på Ungdomsøen, hvor de mødte tidligere ambassadører og udviklede nye projekter, der sætter verdensmålene på dagsordenen i deres lokalsamfund og organisation.

De forberedte sig til festival og folkemøder, hvor de skal holde workshops, oplæg og aktiviteter, der skal engagere flere unge. De havde foredrag af blandt andet Natasha Al-Hariri, der er direktør for Dansk Flygtningehjælp Ungdom og Uffe Elbæk, der er tidligere politisk leder af Alternativet. De blev desuden selv undervist i at tage ordet.

Foto: Lasse Bak Mejlvang
Foto: Lasse Bak Mejlvang

Jesper Jais Nørgaard mener, at Akademiet skaber ambassadører, der tør at gå forrest.

”Hele formålet med Akademiet er at uddanne unge til at sprede håb, fordi konstruktivt håb skaber handling. Vi vil gerne have, at de inspirerer andre unge til at tage Verdensmålene seriøst og gøre en forskel. De bliver frontløbere for bæredygtig omstilling og målene. De bliver formidlere af håb, og håb er udgangspunkt for handling, og hvis vi skal nå i mål inden 2030, er der brug for handling nu. Som en af de tidligere ambassadører sagde: ’Håb er ikke naivt, håb er nødvendigt.’ afslutter han.

Det er anden gang, Verdensmålsakademiet er blevet afholdt og har givet unge mennesker værktøj til at præge den offentlige diskurs om Verdensmålene.

Du har mulighed for at booke de nye ambassadører til at forme et forløb om verdensmålene på din arbejdsplads eller skole.

Kontakt Jesper Jais Nørgaard for at booke en ambassadør: [email protected]