Det kan være en udfordring at få Verdensmålene ind i undervisningen

Selvom Roskilde Gymnasium er vild med Verdensmålene, er det ikke nemt for lærerne at inddrage dem i undervisningen i en travl hverdag. Alligevel spreder målene sig på skolen, siger uddannelseslederen.

Globalt udsyn en markant del af Roskilde Gymnasiums faglige profil. Der er en international strategi, samarbejder med venskabsskoler verden over og fokus på globalt medborgerskab. Derfor var det også helt naturligt for Roskilde Gymnasium at tage Verdensmålene til sig, fortæller uddannelsesleder Mette Bering. Hun sidder i Unescos skolenetværk, er formand for gymnasiets internationale udvalg og med til at lave skolens internationale strategi – og så er hun en af kræfterne, der prøver at få Verdensmålene ind på gymnasiet.

Uddannelsesleder: "Vi har en god generation"

Elever og lærere blev første gang præsenteret for målene i 2016, og skolen har arbejdet med dem hvert år siden.

”Men det kan være svært at få Verdensmålene systematisk ind i undervisningen”, siger Mette Bering.

Hun forklarer, at skolens lærere har været på et halvdagskursus i Verdensmålene, og at der hvert år er temadage med målene, hvor alle elever skal arbejde med dem i alle lektioner.

”Vi vil gerne vise både elever og lærere, at man sagtens kan inddrage Verdensmålene i alle fag”, forklarer Mette Bering.

Men i dagligdagen er det i praksis op til den enkelte lærer at få målene brugt i undervisningen, fortæller hun. Og det er der ikke nødvendigvis tid og plads til i en travl hverdag, selvom uddannelseslederen ville ønske, at det skete.

”Som så mange andre offentlige institutioner er Roskilde Gymnasium politisk styret, og vores lærere har allerede mange ting, som de skal forholde sig til i deres undervisning”, siger Mette Bering.

”Samtidig har vi jo ikke en ekstra pose penge til at sende alle vores lærere på et 10-timers kursus i at inddrage Verdensmålene i undervisningen”.

Alle er med om få år

Alligevel spreder Verdensmålene sig på Roskilde Gymnasium lige så stille. Både til temadage, gennem gymnasiets mange forskellige internationale eller grønne initiativer eller bare med de plakater med alle målene, der er kommet op i alle klasseværelser. Snart skifter det internationale Unesco-skolenetværk, som Roskilde Gymnasium er en del af, navn til Unesco Verdensmålsskoler som et tegn på det forstærkede fokus på Verdensmålene.

”Min ambition er, at det bliver en selvfølge for alle lærerne at have Verdensmålene med, når de planlægger undervisningsforløb og studieture”, fortæller Mette Bering.

Hun tror, at den store opgave bliver at vise lærerne, at det ikke kræver ekstraarbejde at inddrage målene i deres daglige undervisning. Men hun tror også, at det kan lade sig gøre.

”Arbejdet med Verdensmålene sker skridt for skridt hos os, men jeg er overbevist om, at alle på Roskilde Gymnasium er med om få år. Der er jo ikke nogen, der sætter sig ind i målene, der kan være imod dem”, siger Mette Bering.