Til næste år kommer der klimavenligt asfalt på de danske statsveje

En ny type asfalt sænker bilernes brændstofforbrug til gavn for klimaet. Men der er kun fundet penge til at bruge det i ét år herhjemme indtil videre.

I løbet af hele 2020 bliver der brugt en ny, klimavenlig type asfalt, når de danske statsveje naturligt skal have udskiftet belægningen. Den nye asfalt sænker vejens rullemodstand, og det betyder, at bilernes brændstofforbrug på vejene bliver sænket med 1,2 procent - og det resulterer i, at CO2-udledningen og partikelforureningen fra trafikken mindskes. Det skriver Transport- og Boligministeriet.

Indtil videre er der kun fundet finansiering til at bruge den nye asfalt i 2020. Det skal ske i samme takt, som Vejdirektoratet har planlagt at udskifte asfalten. Transportminister Benny Engelbrecht (S) vil arbejde for, at der bliver fundet penge til at fortsætte arbejdet efter 2020.

Læs også: Salg af elbiler stiger til det tredobbelte

Lidt dyrere, men en god forretning

”Den klimavenlige asfalt har vist sig at have rigtig mange fordele. Det gælder både for miljøet og for trafikanterne, som oplever sparede udgifter til brændstof, samtidig med, at de får en bedre køreoplevelse, der støjer mindre for naboerne. Det er derfor en asfalttype, som jeg synes, vi fremadrettet skal satse på,” siger Benny Engelbrecht.

Siden 2011 har Vejdirektoratet arbejdet på at udvikle en nye type asfalt, der sidste år blev udlagt på testveje fire steder i landet. Resultaterne er gode: Belægningen er mere holdbar end normal asfalt, så den kommer til at kræve mindre reparation, og så den er støjreducerende – men det er især det sænkede brændstofforbrug, der gør den attraktiv. Prisen er cirka 10 procent dyrere end normal asfalt, men Vejdirektoratet understreger, at investeringen mere end tjener sig hjem på grund af de bedre klimaegenskaber.

Læs også: Roskilde er første danske by kun med elbusser