Til kamp mod engangsaffald: I Aarhus kan du nu pante din takeaway-kop

Vi bruger omkring 300 millioner engangskopper om året i Danmark, og det skader klimaet. Det vil et nyt pantprojekt i Aarhus ændre på.

Når du bestiller en to-go cappucino på din lokale kaffebar, får du den nok i en kaffekop, som 10 minutter efter ender i skraldespanden. Men nu kan du undgå engangskaffekoppen næste gang du går på café, i hvert fald hvis du befinder dig i Aarhus.

Som den første by i verden indførte Aarhus Kommune den 19. januar et pantsystem på kaffekopper i en treårig forsøgsperiode. I stedet for at smide den ud, panter du kaffekoppen, hvorefter den bliver vasket og genbrugt, som er vigtigt for at mindske mængden af emballageaffald, som vi har rigtig meget af i Danmark. EU anslår, at hver dansker producerer 845 kilo affald om året, hvoraf en femtedel kommer fra emballage.

Helt konkret kan kopperne købes på 44 caféer og spisesteder i Aarhus, og når de er brugt, kan de afleveres og pantes i flere automater i byen.

Der er fem kroners pant på kopperne, som man automatisk får tilbagebetalt på sit kort, når man afleverer dem. Til start bliver der produceret 40.000 pant-kopper og etableret 20 pantautomater i den centrale Aarhus.

Forsøget i Aarhus starter med kopperne, men ambitionen er at lave et retursystem, der kan håndtere flere slags takeaway-emballage, hvor det bliver indsamlet, vasket og genbrugt.

Kopperne er første skridt

Der er stort potentiale for pant på takeaway-emballage ifølge en ny analyse af pantprojektet i Aarhus.

”Mens verdensøkonomien har nydt godt af vores store forbrug, har det kostet på miljøfronten. En af de store syndere er engangsemballage fra bl.a. takeaway. Målt på vægt udgør emballage til mad og drikkevarer næsten halvdelen af affaldet i kommunernes skraldespande,” siger Peter Jameson fra Boston Consulting Group, BCG, der står bag analysen i en pressemeddelelse.

BCG peger på, at løsningen ligger i at udvide og skabe et fælles pantsystem i et samarbejde mellem restaurationsbranchen og kommunerne på tværs af Danmark, som eksempelvis også dækker madbeholdere til takeaway.

”Vores analyse viser, at overgangen til genbrugelig takeaway-emballage kan reducere takeaway-affald med 75 procent for hvert stykke emballage, som erstattes med genbrug. Samtidig ser vi en 45 procent reduktion i drivhusgasser. Genbrug af emballage vil dertil resultere i renere byer, flere arbejdspladser og reduktion af affaldseksport,” konkluderer han.

Projektet med pant på kaffekopperne forventes at reducere affaldet i offentlige skraldespande i Aarhus med 130 tons hvert år.

De nye kaffekopper, der kan pantes i Aarhus, er et treårigt forsøg. Foto: Aarhus Kommune.
De nye kaffekopper, der kan pantes i Aarhus, er et treårigt forsøg. Foto: Aarhus Kommune.