Spildevand giver strøm til danske husstande

I Kolding genererer de klimaneutral strøm til at dække 150 husstandes forbrug med spildevand. Spildevandsturbinen er den første af sin slags i Danmark – og måske i verden.

Hvert år løber 11 milliarder renset spildevand ud gennem Stenderup Skovene i det sydlige Kolding ud mod Lillebælt. Vandet falder 35 meter i løbet af dets rute, og det skaber så meget fart og kraft, at det faktisk kan drive en vandturbine, der leverer el nok til at dække 150 husstandes forbrug. Det skriver DR.

”Vi har simpelthen monteret en turbine, en vandmølle om man vil, inde i det rør, som vandet løber igennem, inden det løber ud på 30 meters dybde i Lillebælt,” forklarer Per Holm, der er direktør i spildevandsselskabet BlueKolding, til DR.

Læs også: Offentlig støtte til grøn teknologi virker

Spildevandsturbinen er den første i Danmark, og BlueKolding vurderer, at den sandsynligvis også er den eneste af sin slags i verden.

”Det er i virkeligheden både simpelt og oplagt. Vandet løber der jo alligevel, og så kan vi lige så godt udnytte den energi, der er i dets bevægelse”, siger BlueKoldings bestyrelsesformand, Tanya Buchreitz Løwenstein til DR.

I 2015 bidrog vandkraft med 0,1 procent af den samlede danske elproduktion, viser tal fra Energistyrelsen.

Læs også: Rød, gul, grøn – klimavenlighed I lampeformat