Sidste år var den danske elproduktion grønnere end nogensinde

Rekordmeget vind- og solenergi er med til at gøre den danske strøm grønnere og grønnere.

700.000 tons. Så stort er faldet i CO2-udledninger fra strømproduktionen herhjemme fra 2019 til 2020. Det svarer til en nedgang på 13 procent på et år, viser den spritnye miljøredegørelse fra Energinet, der driver den danske energiinfrastruktur.

Det betyder, at strømmen aldrig har været grønnere i Danmark.

Udledningen af drivhusgas fra strømproduktionen har været dalende i en årrække, fordi udbygningen af grøn energi som vind og sol, samt biomasse – der ikke selv er grønne – skubber kul og gas af pinden. I 2020 satte sol- og vindkraft rekord herhjemme og stod for knap to tredjedele af den samlede strømproduktion. Samtidig var kulforbruget i strømsektoren rekordlav, og gasforbruget var det laveste siden 2003.

Læs også: Aalborg dropper dieselhørmerne: Går over til 100 pct. el-busser

En anden medvirkende faktor til det rekordlave CO2-niveau er, at elpriserne sidste år var  usædvanligt lave i vores naboland. Det betyder, at Danmark importerede mere strøm, blandt andet vandkraft fra Norge og Sverige, mens vores egne kraftværker producerede mindre.

Til gengæld stiger forbruget af biomasse, der ikke er en vedvarende energikilde, og afbrændingen af affald steg også en lille smule. I alt 13 procent af den danske strøm kom fra afbrændingen af biomasse.

Læs også: Vestjyder får lønbonus for at cykle til arbejde