Aalborg dropper dieselhørmerne: Går over til el-busser

Som den hidtil største danske by, der helt stopper med at bruge gammeldags dieselbusser, går Aalborg nu over til 100 pct. elektriske busser

Snart er det slut med den gammelkendte rumlen fra motoren og den tunge dieselrøg, når du stiger ind i en bybus i Aalborg. I stedet kommer du højst til at høre en svag summen fra den elektriske motor.

Aalborg Kommune og Nordjyllands Trafikselskab har nu gennemført udbuddet af bybusserne i Aalborg, og resultatet er blevet, at alle busserne vil blive udskiftet med el-busser.

Samlet set er der tale om 110 fabriksnye el-busser, som løbende kommer på gaden fra august 2022.

”Det er fantastisk, at Aalborg som fjerde største by i Danmark laver total omstilling til miljøvenlige el-busser. Det vil give den kollektive trafik i Aalborg et historisk løft! Vi glæder os til at få de mange nye busser på gaden, og håber, at aalborgenserne tager godt imod dem,” siger Mads Duedahl, Rådmand for Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

Bedre busser er billigere for borgerne

Borgerne i Aalborg kommer ikke til at få en ekstra skatteregning for de nye busser. Tværtimod bliver de nye busser en billigere løsning for kommunen end de gamle. Den nye kontrakt sparer nemlig Aalborg Kommune for 8,4 mio. kr. årligt ift. den nuværende kontrakt, skriver Nordjyllands Trafikselskab.

Og det er ikke kun i selve Aalborg by, at de grønne busser spreder sig. Resten af Nordjylland følger trop:

”Resultatet af udbuddet af bybusserne i Aalborg er et stort skridt på vejen mod at realisere vores grønne strategi i NT. Sammen med regionen og de nordjyske kommuner arbejder vi målrettet på at omstille til grønne klimavenlige busser og forventer allerede i 2025, at mere end halvdelen af alle dieselbusser i Nordjylland er udskiftet til nye klimavenlige busser,” siger Nuuradiin Hussein, bestyrelsesformand hos NT.

Undergrundsbane over jorden

Udover el-driften vil du som passager i de nye busser også se en række andre forandringer og forbedringer, som Nordjyllands Trafik har udviklet på baggrund af tilbagemeldinger fra kunderne. Blandt disse er mere lys og moderne indretning af bussen, USB-strømudtag, større flexarealer med plads til barnevogne, kørestole og mulighed for at tage cyklen med, moderne klimaanlæg, videoovervågning for større tryghed for kunder og chauffører, samt mulighed for at betale med elektroniske betalingsmidler som f.eks. Dankort og MobilePay. Og ikke mindst mindre støj – både inde i bussen og i gadebilledet.

Udbuddet omfatter også den nye Plusbus, der først kommer på vejene i 2023, og også kommer til at køre på el. Med sin længde på næsten 25 meter og plads til 200 passagerer bliver Plusbussen Danmarks længste, og den kommer til at køre i et særligt system, der kan sammenlignes med en metro over jorden. Det skal give bedre kapacitet og færre forsinkelser end traditionelle buslinjer. Blandt andet ved, at busserne får deres egne busbaner og prioritering i lyskryds, så de nemmere kan komme igennem trafikken. Lignende bussystemer kendes blandt andet fra Colombias hovedstad, Bogotá.