Flere elektriske lastbiler på de danske landeveje

Nu bliver der mere stille på de danske veje, for flere lastbiler suser afsted på el i stedet for larmende dieselmotorer. Det er en tredobling sammenlignet med året før.

Lastbiler har et betydeligt klimaaftryk, når de tunge køretøjer fragter gods og varer rundt i landet. Faktisk står de for ti procent af Danmarks samlede CO2-udledning ifølge den grønne tænketank Concito. Det betyder, at hvis regeringens mål om 70 procents reduktion af Danmarks CO2-udledninger skal nås, skal landets varer fragtes på en mindre klimabelastende måde.

Derfor er det vigtigt, at flere lastbiler i fremtiden kommer til at køre på el, og her sker der fremskridt. Sidste år kom der tre gange så mange nye elektriske lastbiler på de danske veje sammenlignet med året før.

Antallet af nye elektriske lastbiler, der kørte ud på de danske landeveje steg fra 1,8 procent i 2022 til 6,3 procent i 2023. Det svarer til 300 nykøbte elektriske lastbiler i 2023.


"Vi glæder os over endnu et positivt år for lastbilerne. Det er også meget positivt, at der kommer flere elektriske lastbiler ud på vejene. De er dog fortsat væsentligt dyrere end alternativerne, og derfor vil det gavne omstillingen med en målrettet indsats, der prioriterer tilskud til køb af elektriske lastbiler,” siger Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører, i en pressemeddelelse.

Men det er ikke kun lastbiler, der fragter varer på tværs af landet. Det gør mindre varebiler også, og flere af dem kører også ud i det danske land med el i motoren. Antallet steg fra 7,1 procent i 2022 til 11,2 procent i 2023.

Og det er ikke kun de tunge køretøjer, der triller afsted på strøm. Hele 36 procent af nye personbiler i 2023 var også elektriske, og det er et spring fra 21 procent året før.

Det er ikke kun godt for vores samlede klimaaftryk, men der giver også renere luft og mindre støj.