Første danske modeuge uden pels

Den danske modeuge har fjernet pels fra catwalken og efter stor underskriftsindsamling skal EU nu diskutere, om pels direkte skal forbydes.

Den københavnske modeuge er netop slut, og for første gang var der ikke noget tøj med pels i kollektionerne, der blev vist frem på catwalken.

Modeugens forbud mod brug af pels for de udstillede designere trådte nemlig i kraft i januar. Et forbud, der bakkes op af danskerne, der mener, at modebranchen bør afholde sig fra at bruge vilde dyr i deres tøj og tilbehør.

I en YouGov-undersøgelse fra 2022 svarede 62 procent, at modebranchen bør forbyde brug af vilde dyr i tøj og tilbehør, mens hver anden dansker mener, at det er designerne, der bør tage ansvar ved ikke at bruge vilde dyr i deres kollektioner.

Pels er nu blevet no-go

I Danmark handler striden om pels sig langt fra kun om pels fra vilde dyr, men i høj grad også om den førhen så store danske minkindustri, som fra januar i år har fået lov til at starte op igen efter alle mink blev slået ned under coronapandemien. Et erhverv, som har fået kritik fra både dyreværnsaktivister og miljøfolk for at være kraftigt forurenende og for at holde minkene under ringe forhold.

Men mens minkfarmerne nu har fået lov at starte op igen, hvis de vil, er der måske ikke længere et marked for deres produkt.

Et naturligt ryk, mener fremtidsforsker Anne Skare Nielsen:

”Tiderne ændrer sig helt vildt lige nu. Det at bruge pels er efterhånden blevet et no-go, og så kan man som branche skrige og hyle lige så tosset man vil, eller man kan vælge i stedet at følge med og rykke ind i fremtiden,” siger hun.

Verdens største modemagasin, Elle, blev ligesom modeugen også pelsfri i januar 2023. Men den danske version af magasinet tog allerede skridtet og droppede pels i det danske magasin sidste år.

”Vi ved, at vi som magasin har en stor indflydelse på, hvad der er populært lige nu. Det er derfor helt naturligt for os at sende et signal om, at pels ikke hører til på forsiden af Elle. Vi mener ikke, at pels er et modestatement,” siger Cecilie Ingdal, chefredaktør hos danske Elle.

EU-borgerforslag vil forbyde brug af pels

Dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection hylder den danske modeuge for deres bevidste valg om at fjerne pels fra catwalken. Organisationen har sammen med en lang række dyreorganisationer i Europa netop indsamlet 1,4 millioner underskrifter i et europæisk borgerforslag for at få forbudt produktion og import af pels i EU.

Det betyder i praksis, at EU nu er tvunget til at tage stilling til, om pels skal forbydes. I så fald vil europæiske designere på sigt blive tvunget til at fjerne pels fra kollektioner produceret i EU.

”Vi er rigtig glade for, at Copenhagen Fashion Week, som er toneangivende repræsentant for dansk mode, viser et godt eksempel for modebranchen. Tiden er for længst løbet fra, at dyr skal lide, for at vi smykker os med pelskraver og pelsfrakker,” siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig i World Animal Protection Danmark:

”Alt for mange dyr har måtte lide alt for længe. Nu er det heldigvis fortid med pels i den danske modeuge. Vi opfordrer dem til at se på, om vi ikke også skulle få inkluderet andre vilde dyr, som krokodiller, slanger og strudsefjer, hvor dyrene lider for at blive til bælter eller håndtasker.”

Frivillig forandring fremfor forbud

Men hvor dyreværnsorganisationer gerne ser et forbud, er der også store dele af modeindustrien, hvor forandringerne sker frivilligt og kommer nedefra.

Et eksempel er hos designduoen Skall Studio, hvor der aldrig hersket tvivl om, at dyrevelfærd var afgørende for deres virksomhed. De har fra begyndelsen baseret deres brand på en politik, der sikrer ordentlige forhold for dyr.

”Vores valg var et etisk valg, men vi fandt hurtigt ud af, hvilke fordele der er ved at passe på dyrene både for os selv, for sundheden og for planeten. For os er det en selvfølge, at vi ikke arbejder med skind og pels. Vi synes, at man som virksomhed har et ansvar for at oplyse de forbrugere, man har, om konsekvensen af brugen af de materialer, man bruger,” siger Julie Skall.