På Langelands Efterskole tager eleverne Verdensmålene i egne hænder

Langelands Efterskole er i gang med den store bæredygtige omstilling, og her spiller eleverne en særlig rolle. 

På Langelands Efterskole gør de tingene lidt anderledes nu. De spiser vegetarisk to dage om ugen, konkurrerer om at spilde mindst mad, og de bytter tøj med hinanden i stedet for at købe nyt.

Og det er alle tiltag, som skolens elever selv har fundet på.

Clara Schou Jeppesen, som er elev og medlem i det nye Verdensmålsudvalg på Langelands Efterskole, er begejstret for at arbejde med  Verdensmålene. ”Man kan se, at det ikke er så forfærdelig svært at lave små forandringer i hverdagen – det er fedt,” fortæller hun.

Læs også: Efterskoleelever råber op: Vi kan ændre verden!

Eleverne er kommet på idéerne i forbindelse med, at Langelands Efterskole i år er blevet en Verdensmålsskole og dermed en del af UNESCO’s skolenetværk. Det er en sammenslutning af danske og udenlandske skoler, som har forpligtet sig til at bygge undervisning og skoledrift op om Verdensmålene.

Udover vegetardage og fokus på madspild har eleverne blandt andet startet en virtuel markedsplads, hvor der sælges alt fra brugt tøj til hjemmeskrevet poesi, og hvor overskuddet går til organisationer, der arbejder med Verdensmålene. I støbeskeen har eleverne også en nyttehave, som skal levere grønt og krydderurter til skolen, samt besøg fra en mikrobiolog, som vil skabe bedre biodiversitet i skolens natur.

Læs også: "Verdensmålene er ikke komplicerede. Alle børn forstår dem"

Fælles om forandringerne       

De nye bæredygtige idéer er hovedsageligt blevet til i skolens elevdrevne Verdensmålsudvalg. Her mødes udvalgets tre medlemmer en gang om ugen og arbejder på at gøre deres skole endnu mere bæredygtig, ud fra forslag fra de andre elever og lærerne.

”Alle har mulighed for at komme med idéer til Verdensmålsudvalget. Men ellers kommer mange af idéerne under de møder, vi elever holder i udvalget. Nogle gange får lærerne også nogle idéer, som vi tager med. Det handler ikke så meget om, hvor idéerne kommer fra, men mere, at der sker en forskel,” siger Celina Mentu fra Verdensmålsudvalget.

At eleverne spiller en aktiv rolle i at få Verdensmålene implementeret i skolens hverdag, er noget som er vigtigt for Anders Rytter, som er lærer og koordinerende leder for verdensmålsindsatsen på Langelands Efterskole. Han forklarer, at elevernes engagement er en stor del af motivationen for, at efterskolen er blevet en Verdensmålsskole.

Læs også: De videregående uddannelser har kurs mod Verdensmålene

”Motivationen kommer jo i virkeligheden meget fra de unge. Og det smitter. Vi har nogle unge mennesker, som virkelig er indignerede særligt på klimaets vegne. De er jo jævnaldrende med Greta Thunberg, og de kæmper en kamp, for at gøre en forskel,” siger Anders Rytter.

Det er også motiverende for eleverne, at lærer og ledelse hører dem, og tager deres forslag seriøst.

”Som ung kan man hurtigt føle, at man ”bare er en elev”, der ikke bliver lyttet til. Men dét, at ledelsen lytter til os her på skolen, og at den også gerne selv vil gøre en forskel, det er virkelig dejligt,” forklarer elev og medlem i verdensmålsudvalget Mathias Odgaard-Jans.

Et håb for både ledelse og elever på Langelands Efterskole er, at de kan være et godt eksempel på, hvordan en anderledes og mere bæredygtig efterskole kan se ud. Og at de måske kan inspirere andre efterskoler i landet til også at blive en del af UNESCO’s skolenetværk.