De videregående uddannelser har kurs mod verdensmålene

De videregående uddannelser giver den efterhånden gas, når det gælder Verdensmål og bæredygtighed. Der er dog mange forskellige måder, det kan gøres på.

Verdensmålene som DNA

I 2016 tog Det Kongelige Akademi for Arkitektur, Design, Konservering en beslutning om at gå all-in på verdensmålene med en tre-årig implementeringsperiode af målene.

Nu skulle alle studerende blandt andet forholde sig til bæredygtige løsninger for FN’s verdensmål i deres afgangsprojekter – det har ført til over 750 projekter med bæredygtige ideer til, hvordan design og arkitektur kan løse nogle af verdens store udfordringer.

Akademiet igangsatte også workshops og aktiviteter i verdensmålenes tegn og etablerede partnerskaber med flere aktører, som havde samme mål om at arbejde med verdensmålene.

”Den tre-årige periode kickstartede vores arbejde med FN’s verdensmål – nu er de blevet en implementeret del af hele institutionen, hvor bæredygtighed er indarbejdet og forankret i alt fra vores programmer, uddannelserne, forskningen og til de studerendes arbejde,” fortæller Susanne Jøker Johnsen, som er udstillingsleder på Akademiet

Nu hvor den tre-årige periode er overstået forsætter Akademiet deres fokus på Verdensmålene indtil 2030.

”Det bestemt ikke slut med at arbejde med FN’s verdensmål – tværtimod!” siger Susanne Jøker Johnsen, som fortæller, hvordan arbejdet med Verdensmålene foldede sig ud undervejs og blandt andet førte til opstart af et nyt masterprogram om bæredygtig mode. Ifølge hende, vil det være en gamechanger for overgangen til en bæredygtig tekstil og modebranche.

Ligeledes har akademiet lavet endnu flere udstillinger med udgangspunkt i verdensmålene – for eksempel om klimaforandringer, cirkulær økonomi, og som det næste skud på stammen vil udstillingen i marts 2021 handle om måder at reducere CO2 indenfor design, arkitektur og konservering, og hvordan fremtidens arkitekter og designere kan bidrage til en bæredygtig tidsalder.

Læs også: Fra FN til Sønderjylland: Hvordan gør skolebørn, virksomheder og kommuner Verdensmålene konkrete i Danmark?

Verdensmål 360

På Syddansk Universitet, SDU, gjorde man i juni 2019 verdensmålene til omdrejningspunkt for hele universitetets strategi.

For at give studerende verdensmålene ind under huden fra dag et, pilottester universitetet i øjeblikket et online introduktionsforløb om verdensmålene, som skal ligge til grund for et obligatorisk introduktionsforløb for alle studerende fra efteråret 2021.

Derudover er SDU ved at udvikle fire nye etårige akademiske overbygningsuddannelser, som vil fokusere på: Bæredygtige vandressourcer, Klimatilpasning, Just Society and Institutions og Responsible Business Practice.

Arbejdet med verdensmålene sker også i SDU som organisation:

”SDU forsker og underviser i bæredygtighed, og da vi har taget verdensmålsdagsordenen til os, er det naturligt også at sikre en bæredygtig drift af universitetet,” siger Jacob Jensen, som er analysechef på SDU.

Derfor havner gammelt IT-udstyr ikke på lossepladsen men sælges videre eller genanvendes, universitet har forbedret sin affaldssortering på campus og igangsat initiativer til at reducere elforbruget. Det har fået SDU’s energiforbrug til at falde siden 2008, på trods af universitets kvadratmeter i samme periode er vokset med over 50 procent.

Også i kantinen kan de bæredygtige indsatser spores: madudvalget blevet grønnere, kantinedriften skal nedbringe madspild, og man er gået væk fra engangsbestik og plastickrus plastik:

”Foruden at indføre en ny indkøbspolitik, som sigter mod mindre plast og engangsmaterialer, har vi sat vandstationer op, så de studerende opfordres til at bruge drikkedunke,” fortæller Jacob Jensen.

Også ved transporten har SDU fokuseret på mere miljøvenlige alternativer: I fremtiden vil ladestationer pryde omkring på campus og den sidste benzin- eller dieseldrevne bil i universitets bilpark vil være udfaset i løbet af 2023 til fordel for el- eller hybridbil

”Som et andet perspektiv på grønnere transportmuligheder har vi også sikret gode cykelfaciliteter med overdækket cykelparkering og en cykelmekaniker på campus,” fortæller Jacob Jensen.

Læs også: SDU går all in på Verdensmålene

Bæredygtighed skal gennemsyre DTU

Hos Danmarks Tekniske Universitet, DTU, ligger men vægt på, at bæredygtighed skal indgå som en naturlig del af undervisningen og ikke som et særskilt forløb, fortæller rektor for DTU, Anders Overgaard Bjarklev:

”Verdensmålene og bæredygtighed skal gennemsyre vores uddannelser - så enhver af vores studerende, uanset fagområde, lærer, hvordan deres eget fag bidrager til bæredygtighed.”

Særligt ved Ph.d.-uddannelserne tog man et dramatisk skridt på DTU, fortæller Anders Overgaard Bjarklev:

”Som en del af alle Ph.d.-projekter indførte vi et obligatorisk kursus, der styrker de studerendes evne til at trække bæredygtighedsessensen frem i deres projekter og formilde det til en gymnasieklasse.”

DTU har indgået et samarbejde med danske gymnasier om forløbet, og projektet har mødt med stor begejstring, fortæller Anders Overgaard Bjarklev:

”Vi har fået positive meldinger fra gymnasieeleverne, som er blevet klogere på DTU’s forskningsmæssig indsat for at løse verdensmålene. Derudover melder vores egne Ph.d.-studerende tilbage, at oplevelsen har styrket deres kommunikationsevne og bevidsthed om deres forsknings indsat for bæredygtigheden.”

Det er DTU’s ambition at projekterne fra alle 450 nye ph.d.-studerende om året, skal tilbydes til samtlige af landets HHX, HTX og STX-uddannelser i fremtiden.

Læs også: Fremtidens ingeniører har bæredygtighed under huden

Prisvindende indsats

På Aalborg Universitet går arbejdet med verdensmålene så godt, at universitet er kåret som udbydere af verdens bedste bæredygtige undervisning.

Det er dog ikke kun på verdensmål nummer fire, som handler om at sikre og udbrede kvalitetsuddannelse med fokus på en bæredygtig udvikling, at Universitet topper. De har også scoret en tiendepladsen i verdensmål syv: bæredygtig energi.

Universitetet peger især på deres stærke fokus på problembaseret læring, PBL, som forklaring på deres første plads, hvor man lægger stor vægt på at benytte virkelighedsnære problemstillinger som  udgangspunkt for de studerendes undervisning.

Det er den internationale rankingliste Times Higher Education Impact, som står for undersøgelsen, hvor de i alt har dykket ned i, hvordan 766 universiteter fordelt ud over 85 lande arbejder med verdensmålene.

Overordnet klarer Aalborg Universitet sig også rigtig godt og lander som nummer 23 på hitlisten over verdens bedste, når det handler om det samlede bidrag til Verdensmålene. Det er en stor fremgang i forhold til deres placering sidste år, hvor de i 2019 fik en placering som nummer 92.

Læs også: Aalborg Universitet laver verdens bedste bæredygtige undervisning