Nyt naturfællesskab hjælper unge med handicap

Det kan være svært at komme ud i skoven, når man sidder i kørestol. Nyt projekt hjælper unge med handicap med at finde tilgængelige naturoplevelser.

Naturen er populær som aldrig før. Naturstyrelsen melder om langt flere besøgende i de danske skove end normalt og en øget interesse for at overnatte i det fri. Men for nogen kræver en tur i naturen mere forberedelse end blot at snøre vandrerstøvlerne. For hvor tager du hen, når et fysisk handicap gør, at du behøver gode adgangsforhold? Eller når et kognitiv handicap gør, at du har brug for gode afmærkninger for ikke at miste overblikket og fare vild?

En gruppe unge frivillige i paraplyorganisationen Sammenslutningen af Unge Med Handicap har været med til at skabe et online naturfællesskab, hvor unge med fysiske og mentale handicap deler viden om tilgængelige naturruter og aktiviteter rundt om i Danmark på sociale medier.

Læs også: Kernen i Verdensmålene: Ingen må lades i stikken

De unger tager ud i deres lokalområde, og deler løbende naturspots, naturruter og outdoor-aktiviteter på Instagram og Facebook. Dermed motiverer de hinanden og andre til at bruge naturen på nye måder.

”Jeg bruger naturen til at gå på opdagelse. Sammen med mine venner dyrker jeg geocaching, som er en form for skattejagt. Det er en mega god måde at opsøge nye natursteder på, og det vil jeg gerne dele og give videre til andre,” siger Mads Edelvang-Pejrup, formand for Sammenslutningen af Unge Med Handicap.

Skal skabe lokale fællesskaber

Naturfællesskabet er en del af projektet Outsider, der er støttet af Friluftsrådet og Kulturministeriet. Projektet har til formål at etablere 11 lokale naturfællesskaber i samarbejde med foreninger, socialpædagogiske tilbud og frivillige.

For Ann-Katrine Kviesgaard, der er frivillig i Sammenslutningen af Unge Med Handicap, er naturfællesskabet vigtig, fordi naturen er en central del af hendes hverdag.

”Jeg sidder i kørestol og er nysgerrig på steder, der er tilgængelige for mig, for det giver mig en dejlig følelse at komme af små stier i skoven og ned til stranden. Det giver mig så meget glæde og ro, og hjælper mig med at koble af og være i nuet,” siger hun.

Læs også: Mange danskere ønsker mere vild natur