Ny uddannelsespodcast undersøger, hvordan en bæredygtig fremtid kan se ud for en SOSU-assistent eller en tømrer

Danmarks unge ved godt, at man kan leve mere bæredygtig ved at spise mindre kød og tage cyklen. Men hvordan får man et bæredygtigt arbejdsliv? Tre ungdomsuddannelser laver nu en verdensmålspodcast til elever og studerende.

”Jeg har faktisk ikke sat mig ind i FN’s Verdensmål,” lyder det fra en elev på Randers Social- og Sundhedsskole i første afsnit af den nye podcastserie: Verdens Bedste Mål. Det er netop den problemstilling, den nye podcast skal løse, og bag den står tre ungdoms- og erhvervsuddannelser i Randers.

Igennem 11 podcast episoder vil forskellige elever, eksperter og medarbejdere fra skolerne komme med perspektiver på, hvordan de 17 Verdensmål kan indgå i den fælles hverdag. Håbet er, at podcastformatet er nærværende for eleverne, og at undervisere finder det fleksibelt at inddrage i deres undervisning.

”Som uddannelsesinstitutioner er vores centrale opgave at klargøre elever til erhvervslivet. Derfor klæder vi eleverne på til at tage gode og langsigtede valg, der er til gavn for både samfundet, økonomien og miljøet,” siger René Dybdal, der er udviklingschef for Randers Social- og Sundhedsskole.

De tre skoler er UNESCO Verdensmålsskoler og arbejder derfor aktivt med bæredygtighed i deres undervisning. Bag podcastserien står Paderup Gymnasium, Tradium og Randers Social- og Sundhedsskole.

Bæredygtigt arbejde

De unge elever ved godt, hvordan de lever bæredygtigt ved at sortere affald, mindske brugen af plastik og spise mindre kød, men det ser lidt anderledes ud, når det kommer til deres fremtidige fag. ”Når vi spørger eleverne, hvordan man kan arbejde med økonomisk og social bæredygtighed i eksempelvis byggebranchen eller SOSU-sektoren, så løber de hurtigt tør for idéer,” siger René Dybdal. Derfor skal den nye podcast sætte spotlys på elevernes fremtidige karriere, og den hverdag de uddanner sig til.

For selvom de tre skoler uddanner unge til forskellige erhverv, er de fælles om at sende unge ud i verden, hvor de alle kommer til at bidrage til deres egne og kommende generationers liv og hverdag, forklarer han. ”Deres valg og prioriteringer har stor betydning for, hvordan vores land, og verden i det hele taget, kommer til at se ud i fremtiden.”

Ikke kun i Randers

Den første episode af podcasten er udgivet og forklarer, hvad verdensmålene egentlig er, men emnerne spænder også over alt fra fake-news, til genbrug af plastik og ligestilling på uddannelser. Og selvom podcasten er udviklet og udgivet af skoler i Randers, er det ikke lokalt materiale. ”Det er globale emner, og vi håber derfor, at ungdoms- og erhvervsuddannelser over hele landet vil tage serien til sig,” siger René Dybdal.
Der bliver udviklet undervisningsmateriale til alle afsnit, som gratis kan downloades og anvendes af alle, der har lyst. ”I undervisningsmaterialet vil der være både opgaver og spørgsmål, der henvender sig til alle uddannelser, og nogle der specifikt retter sig mod de enkelte ungdoms- og erhvervsskoler og specifikke fag,” siger René Dybdal.

Der bliver løbende udgivet en episode hver måned frem til sommeren 2023.