Ny studieby skal kunne skilles ad og bruges igen

Et københavnsk byggefirma har besluttet, at deres nye studieboliger i København skal kunne skilles ad og genbruges, når der ikke længere er behov for dem. Boligerne bliver bygget i træ, der er et mere bæredygtigt alternativ til beton.

Der er byggeboom i København, og der bruges i stor stil beton, verdens mest populære byggemateriale, der dog udleder meget CO2, når det produceres. Men nu vil byggevirksomheden CPH Village forsøge sig med at bygge mere klimavenligt og tænke nyt i forhold til et bæredygtigt bygningsmateriale og mulighed for genbrug.

CPH Village vil i stedet for permanente boliger lave midlertidige, bæredygtige løsninger. Det vil de gøre ved at lave 200 studieboliger, der kan skilles ad og genbruges, når der ikke er behov for dem længere. På den måde vil bygningsmaterialerne kunne benyttes til et andet byggeprojekt.

Læs også: Byerne trækker i arbejdstøjet for bæredygtighed

”Hvis vi skal leve op til Verdensmålene, skal vi over til en økonomi der er cirkulær. Det betyder, at når vi bygger, så skal vi fremadrettet bygge på en måde, så tingene kan skilles ad og bruges igen,” siger direktør for CPH Village, Frederik Busck.

Ifølge Frederik Busck handler genbrugsmulighederne blandt andet om, hvordan man behandler træet, når de sætter boligerne op. Hvis fx træplader, der bruges til vægge, skal genbruges til et andet byggeri, er det ikke ligegyldigt, om der bliver brugt lim eller møtrikker, når de bliver sat sammen. Det skal være nemt at skille ad igen, så der kommer så minimale skader på træet som muligt.

Studieboliger bygget i træ
De nye studieboliger skal stå klar på Vesterbro mellem Dybbølsbro- og Enghave Station i 2020. DSB Ejendomme har udlejet et tomt baneterræn, hvor der er masser af beplantning og flora. Frederik Busck forklarer, at området på den måde har givet inspiration til at bruge træ som byggemateriale, da det passer til de naturlige omgivelser og samtidig kan bruges bæredygtigt under de rette omstændigheder.

Læs også: Fagligt netværk skal sætte skub på en bæredygtig byggesektor

”Træ er som sådan ikke bæredygtigt, men hvis man fælder et træ og bruger det til byggeri, så opsparer man det karbon som træet har bundet i sin levetid. Man kan derfor bygge uden at udlede CO2, indtil at det her træ på et tidspunkt bliver nedbrudt. Hvis man så samtidig planter et nyt træ, hvor det gamle var, så kan man potentielt hive noget karbon ud af atmosfæren på kort sigt,” siger Frederik Busck.

”Jeg siger ikke vi er i mål med den her cirkulære økonomi, men at vi kan bygge på en måde, så tingene kan skilles ad igen, er et skridt i den rigtige retning.”