Ny lov skal straffe bagmænd bag tvangsarbejde

Det skal være slut med at udnytte mennesker til tvangsarbejde i Danmark. Ny lov skal sikre, at flere bagmænd kan blive straffet.

Siden 2009 har mindst 102 personer været ofre for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark. Men ingen bagmænd er nogensinde blevet dømt i sagerne. Det skal der laves om på med en ny lov mod menneskeudnyttelse.

Med den nye lov, som trådte i kraft den 1. juni, skal det være nemmere at straffe personer, som udnytter andre til at arbejde under åbenlyst urimelige forhold. Tidligere har anklageren skullet bevise, at offeret var tvunget, truet eller ikke havde andre valg i forhold til at arbejde på stedet. Det har været en svær sag, da offerets historie tit har manglet konkrete beviser. Men med loven om menneskeudnyttelse, er det nok, hvis anklageren kan bevise, at der har været tale om en åbenlys og urimelig udnyttelse. Og det gælder også, selvom offeret har arbejdet under egen fri vilje.

Loven, som kan give op til seks års fængsel, skal dermed sikre, at udsatte grupper, som fattige udenlandske arbejdstagere, ikke bliver udnyttet til at arbejde under dårlige arbejdsforhold i Danmark.

“De personer, der står bag grov udnyttelse af sårbare mennesker, begår en meget grov forbrydelse. Vi taler om personer, der for at tjene hurtige penge udnytter nogle af de mest udsatte mennesker i vores samfund. Dem skal vi slå hårdt ned på. I dag har vi taget et vigtigt skridt mod, at flere bagmænd kan blive retsforfulgt,” siger Justitsminister, Mattias Tesfaye (S), i en pressemeddelelse.

Siden 2007 har der været 1048 ofre for menneskehandel i Danmark. Det dækker over handel med mennesker til seksuel udnyttelse, kriminalitet og tvangsarbejde. Men mens bagmænd bag menneskehandel til seksuel udnyttelse og kriminalitet ofte er kommet bag tremmerne, så har de kriminelle udnyttere på arbejdsmarkedet indtil nu kunnet gå fri uden fængselsstraf.

“Vi har i årevis kæmpet for at få justeret straffeloven, så de kriminelle kan straffes hårdere. Derfor er vi også særdeles tilfredse med, at regeringens lovforslag om en ny straffelovsbestemmelse, er vedtaget af et enigt Folketing,” siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

Boede i et lagerrum

Med et centralt mål om et sikkert arbejdsmiljø har Danmarks største fagforening, 3F, i en årrække sat fokus på udnyttelsen af mennesker til tvangsarbejde.

I december 2019 kunne man på fagforeningens hjemmeside blandt andet læse om den kinesiske kok, Huashan Hong, som i et halvt år boede i et smalt lagerrum i en kinesisk restaurant midt i indre København. I 180 dage arbejdede han uden fridage med troen på, at hans chef havde søgt om arbejdstilladelse til ham. Men Huashan Hong blev, som så mange andre, snydt og udnyttet og endte med at forlade Danmark på grund af sin ubevidste illegale status.

“I 3F møder vi desværre et stadigt stigende antal sårbare, udenlandske kollegaer, der arbejder og lever under aldeles umenneskelige og uacceptable forhold. Det sker i alt fra landbruget og fiskeriet til restaurationsbranchen, transportsektoren og i byggeriet,” siger Søren Heisel.

3F fortæller også historierne om filippinske og srilankanske chauffører i en slumlejr i Padborg, pakistanske håndværkere på byggepladser i Holbæk og to ghanesiske fiskere, som i flere år boede på chefens fiskekutter i Vestjylland. Ligesom i sagen om Huashan Hong, blev arbejdsgiverne i de forskellige sager frikendt for menneskehandel til tvangsarbejde ved de danske domstole. Men det skal den nye lov nu være med til at ændre.

Flere virksomheder er åbne om forholdet til deres skat Læs også
Udgivet

Flere virksomheder er åbne om forholdet til deres skat

Flere af Danmarks største selskaber fremlægger frivilligt flere informationer til offentligheden, da…